25 Octombrie e Ziua Forțelor Armate, dar înainte de 1948 mai avea o semnificație: era și ziua regelui Mihai.

25 Octombrie e Ziua Forțelor Armate, dar înainte de 1948 mai avea o semnificație: era și ziua regelui Mihai. Am ales două poze reprezentative pentru personajul istoric, ambele făcute în același loc, Piața Palatului Regal, actuală Piața Revoluției:

• 1941. 22 iunie, ziua intrării României în război. În Piața Palatului are loc o paradă militară, iar spectatorii salută fascist. România e în alianță cu puterile Axei, așa că pe fațada Fundației Regale (azi Biblioteca Centrală Universitară) tronează portretele greilor de la acea dată: liderul Italiei Fasciste – Benito Mussolini, liderul Germaniei Naziste – Adolf Hitler, regele României – Mihai I și Conducătorul României – Mareșalul Ion Antonescu.

• 1945. Parada de 23 August, se celebrează un an de la întoarcerea armelor. În Piața Palatului are loc o paradă militară, după ce România încheiase războiul la 9 Mai în același an de partea Aliaților. Pe fațada Fundației Regale (în reparații după bombardamentele din 1944) tronează portretele greilor de la acea dată: premierul Marii Britanii – Clement Attlee, regele României – Mihai I, liderul Uniunii Sovietice – Mareșalul I. V. Stalin și președintele SUA – Harry S. Truman.

2017. Regele Mihai nu a mai apărut în public de aproape 2 ani, e foarte bolnav, e foarte bătrân și azi împlinește 96 de ani. Casa Regală nu oferă foarte multe informații despre starea lui de sănătate, deși vorbim despre un fost șef de stat.

Mihai rămâne un personaj controversat care a colaborat cu fasciștii, dar și cu comuniștii. Esențială pentru istoria României e clarificarea abdicării de la 30 decembrie 1947, când Mihai spune că a fost forțat să semneze actul.