Magistrala Nord-Sud, începută în anii ’60, la sud de Piaţa Unirii, era aproape de finalizare abia la sfârşitul anilor ’80

Magistrala Nord-Sud, începută în anii ’60, la sud de Piaţa Unirii, era aproape de finalizare abia la sfârşitul anilor ’80, odată cu ridicarea frontului de blocuri din piaţă şi pe Splai.
În aprilie 1989, când a fost făcută fotografia, blocul din stânga (cu Hotel Horoscop de azi) era proaspăt finalizat, lângă acesta, mascând parţial biserica Sf. Spiridon Nou, un alt bloc, aflat încă „la roşu”, avea montată tâmplăria din lemn colorată cu vopsea galbenă, în ulei. De partea cealaltă, pe dreapta, blocul cunoscut astăzi Sitraco, căruia i se aplicau ultimele finisaje.
Pe centru, magazinul Unirea fusese extins cu aripa Splai (azi H&M) şi câteva macarale în spate, din şantierul încă activ şi la aripa Călăraşi. Pasajul Unirii, circulat, fusese dat în folosinţă cu doi ani mai înainte, fiind finalizat în timp record, în doar 34 de zile de lucru efectiv, după o perioadă de 6 luni de pregătire a şantierului.

foto: Claudiu Corneliu (1989)