​PASIUNE, ORIGINALITATE ȘI SINCRONIZARE PERFECTĂ PE MUZICA LUI ASTOR PIAZZOLLA, LA OPERA COMICĂ PENTRU COPII

Spiritul dramatic și pasional al tangoului nuevo creat de marele Piazzolla și-a găsit o interpretare strălucită aseară, pe scena Operei Comice pentru Copii, în cea de-a patra zi a Marilor Serate Muzicale ale Bucureștiului.

Instrumentiști de excepție, precum Mario Hossen, considerat unul dintre cei mai fascinanți interpreți ai lui Paganini din generația sa, și Klaudius Baran, un mare virtuoz al bandoneonului, au dialogat pe muzica sentimentelor într-un spectacol de zile mari, răsplătit de public cu aplauze călduroase. Trei tineri artiști români – pianista Ana Maria Negrea, chitaristul Laurențiu Mara și contrabasistul Cezar Knihinschi – au asigurat un acompaniament la înălțime pentru cei doi instrumentiști. Am ascultat o suprapunere perfectă a celor cinci instrumente, care au creat o muzică fluidă și acea magie de care sunt capabili marii artiști ai lumii.

Spectacolul ”Piazzolla by Night” a debutat cu Cele patru anotimpuri și Chiquilin de Bacin, continuând cu un minunat solo de bandoneon, instrumentul iubit al lui Piazzolla. Scena a fost apoi preluată doi alți instrumentiști de valoare – pianistul olandez Jeroen Riemsdijk și violoncelistul de origine română Mirel Iancovici – care au interpretat piesa Le Grand Tango, compusă de Piazzolla pentru marele violoncelist Mstislav Rostropovici. Vioara și bandoneonul au revenit pe scenă, alături de acompaniament, pentru încă două piese de mare succes ale compozitorului argentinian – Milonga del Angel și celebrul Libertango, acesta din urmă interpretat senzațional, într-un stil extrem de pasional și în același timp perfect sincronizat. Limbajul ritmic original și stilul colorat al lui Piazzolla au captat total atenția publicului, inclusiv a micilor spectatori veniți la concert în ciuda orei târzii.

Finalul concertului a avut parte de aplauze îndelungi, care au chemat artiștii la scenă de trei ori. Bucuroși de apreciere, aceștia au invitat spectatorii înapoi pe scaune și au reluat una dintre piesele interpretate, spre încântarea publicului. Regalul de muzică de tango a fost ultimul eveniment al Marilor Serate Muzicale desfășurat pe scena Operei Comice pentru Copii, după alte evenimente de senzație, precum Matineele, Muzica desenelor animate și Întâlnirile cu maeștrii Marilor Serate.

Seria concertelor se mută de mâine seară la Ateneu, unde publicul va putea asculta partituri de Beethoven, Mozart, Ceaikovski, Bach, Arenski, Saint-Saens sau Paganini, în interpretarea unor artiști excepționali proveniți din 9 țări.

Livia Cimpoeru

Foto:Adi Tudose, ViraFilms