[MONUMENTUL UNIRII]

[MONUMENTUL UNIRII] De la început trebuie subliniat că monumentul ăsta e anunțat de 10 ani. În 2007 sculptorul Ioan Bolborea a câștigat concursul pentru monumentul realizat la inițiativa Primăriei București (administrația Adriean Videanu) și care a fost cerut de Administrația Prezidențială (președinte Traian Băsescu) și de Senat (președinte Nicolae Văcăroiu).

Primăria Capitalei va plăti circa 10 milioane euro sculptorului Ioan Bolborea pentru realizarea monumentului „Marea Unire”, cu diametrul de 35 m și înălțimea de 25 m. Va fi amplasat în Piața Alba Iulia, practic marele rond unde se termină bulevardul Unirii. Cică se va face și parcare subterană acolo.

Bolborea e conectat de ani buni la conducta de bani publici, deși lucrările executate de el sunt de o calitate discutabilă. Un eșec falnic: refacerea execrabilă a statuii lui Eugeniu Carada din fața Băncii Naționale, în centrul vechi. Acum, Bolborea face Monumentul Marii Uniri, inutil și extrem de costisitor. Bucureștiul s-a pricopsit în ultimii ani cu monumente din ce în ce mai dubioase, iar primarul general Firea a anunțat că vrea statui cu Vlad Țepeș, Constantin Brâncoveanu, Radu Beligan, Ronald Reagan. Priorități!

Ca de fiecare dată, Gabriela Firea a ratat ocazia să arate că lucrează pe bune în interesul bucureștenilor. Putea să anuleze decizia anterioară mandatului ei și să nu mai finanțeze monumentul. Nu vrea Primăria să se ocupe, de exemplu, de finalizarea proiectelor mari de infrastructură în București? Sau de consolidarea imobilelor cu risc seismic? Sau de accesibilizarea orașului și deschiderea lui pentru pietoni și bicicliști? Sau de rezolvarea problemei locurilor de parcare? Sau de transport în comun curat, confortabil și eficient? Sau de adăposturi sociale? Sau de salubritate? Sau de orice altă chestie relevantă pentru cetățeni.

Tabloul mare: guvernul Cioloș a înființat anul trecut Comisia pentru Centenarul Unirii, condusă de eternul Răzvan Theodorescu, fesenist de marcă din gașca Iliescu, pentru a superviza delirul naționalist-patriotard din 2018, care trebuie să se realizeze musai cu cheltuire masivă și inutilă a banului public. Urmăriți să vedeți câte abuzuri asupra banilor noștri se vor comite în numele Centenarului. O sărbătorire decentă, demnă și strict ceremonială nu se putea?