[TROTUAR LIPSĂ] București, sectorul 3, 2017. Pietonii sunt complet ignorați la Pasajul Mărășești, pe partea stângă cum mergi spre Dudești/Vitan.

[TROTUAR LIPSĂ] București, sectorul 3, 2017. Pietonii sunt complet ignorați la Pasajul Mărășești, pe partea stângă cum mergi spre Dudești/Vitan. Pe partea dreaptă e clădirea Camerei de Comerț, așa că acolo e trotuar amenajat. Pe stânga, breteaua de circulație de deasupra pasajului se învecinează cu imensul loc viran rămas după demolările din anii ’80, dar unde s-a construit recent Teatrul de Operetă. De ani buni, nimeni nu se ocupă să amenajeze spațiu pietonal, deși e clar necesar. Cum treci de Podul Mărășești, ca pieton ești în imposibilitatea de a avansa. În poză se vede clar:

– pe stânga nu există absolut deloc trotuar, deși s-ar putea amenaja lejer. E doar vegetație scăpată de sub control dublată de garduri inestetice și mașini parcate claie peste grămadă.

– pe dreapta e o cale îngustă de acces, practic o fâșie destinată strict mentenanței și obligatorie la amenajarea unui pasaj. Deci ăla nu e trotuar, oricum e prea îngust (riști să te acroșeze mașinile din trafic) și e extrem de deteriorat.

Ironia sorții face ca primarul reales al sectorului 3, Robert Negoiță (PSD), finul primarului general Gabriela Firea, aruncă în batjocură cu banii cetățenilor de câțiva ani încoace pe amenajări fantezist-psihedelice: betoane rozalii, dale ca-n Vrăjitorul din Oz, borduri cu tonele, pergole-curcubeu, jardiniere gigantice, în principiu orice e kitschos, inutil și extrem de scump. Cu toate astea, deși se mândrește că a amenajat multe spații pietonale, Negoiță a omis tocmai zona asta, adiacentă Teatrului de Operetă, Camerei de Comerț și Bibliotecii Naționale. Batjocorirea pietonilor e o caracteristică a administrației bucureștene, care încă vede Bucureștiul ca pe un oraș destinat doar mașinilor.

Asta se întâmplă când edilii stau numai în mașină și nu iau niciodată la pas orașul, așa cum fac primari ai unor mari metropole pe care le admirăm. Trebuie să te pui în pielea cetățeanului ca să-i înțelegi problemele, nu să te baricadezi în primărie și să spargi bani pe ce ți se pare ție că lipsește. Partea bună pentru acești edili incompetenți e că cetățenii nu-s obișnuiți să protesteze când se confruntă cu astfel de situații, așa că totul ok.

#ILoveS3