Viitoarele stele ale baletului pe scena Operei Comice pentru Copii

Raluca Popescu, Carina Dolache, Iulia Câmpeanu, Maya Dăeanu, Sara Cozariu – rețineți bine aceste nume, deoarece cu siguranță veți mai auzi de ele, căci vor apărea pe marile scene de balet ale lumii! Ultima premieră a stagiunii 2016/2017  la Opera Comică pentru Copii, care a avut loc duminică, 18 iunie, în interpretarea copiilor de la școala maestrei de balet Jaqueline Bratu a pus în valoare talentul micilor balerini într-o producție spectaculoasă: „Prințul Crab”. Trei zâne grațioase și simpatice, Ioana Florea, Alexia Roșu și Alexia Șchiopu, pe numele lor adevărat, au transformat un prinț în crab și numai ele au puterea de a-i reda înfățișarea, cu o condiție, acesta să-și găsească marea iubire. Inspirat de o poveste din Italia, baletul „Prințul Crab” dezvăluie o lume subacvatică fascinantă, plină de personaje aproape fantastice, toate interpretate de copii. Un coral (Daria Kimm), trei melci (Theodora Baciu, Rebecca Țăranu și Irina Cheng), o meduză (Antonia Pencu), un căluț de mare (Anastasia Jumbei), o caracatiță (Mara Gâmfăleanu), dar și trei păsări (Karina Elic, Amalia Grămadă și Maria Zarafiu) dansează pe scena Operei Comice pentru Copii cu profesionalismul unor artiști cu experiență! La toate aceste nume trebuie adăugate desigur și cele ale membrilor din ansamblul de balet, care se coordonează aproape perfect în toate dansurile, oferind spectacolului prospețime și o formă aparte de vitalitate. Sarea și piperul baletului „Prințul Crab”, unul dintre cele mai apreciate dansuri prezentate, a fost duo tarantella, în interpretarea fetițelor Jessica Rameau și Clara Fedorovici, care au umplut sala de aplauze și bucurie.

De altfel, la premieră, fiecare solo sau ansamblu din „Prințul Crab” a fost însoțit de aplauze care au răsplătit din plin munca micilor artiști și mai ales a profesoarei Jaqueline Bratu, realizatoarea spectacolului. Trebuie menționat că aceasta din urmă, pe lângă realizarea coregrafiei, deloc ușoară pentru niște interpreți atât de mici, a fost responsabilă și de concepția costumelor, absolut superbe, create cu multă migală la Atelierul „Foarte frumos” condus de Iolanda Mutu, în colaborare cu personalul Operei Comice pentru Copii.

Eleganța și dificultatea dansurilor interpretate de copii în spectacolul „Prințul Crab”, producție care este inclusă și în repertoriul stagiunii următoare, reprezintă încă o dovadă a faptului că elevii de la Școala de Balet „Jaqueline” pot avea un viitor strălucit pe scenă, iar apropierea lor de dans îi face cu siguranță mai sensibili la frumos. Opera Comică pentru Copii încurajează prin proiecte precum spectacolul „Prințul Crab” accesul copiilor la meseriile care țin de artele spectacolului, oferindu-le posibilitatea de a-și descoperi talentul și de a-l antrena. Trebuie să reținem numele tuturor copiilor care ne-au împărtășit, cu ocazia premierei „Prințul Crab”, bucuria dansului, pentru că este foarte posibil ca mai târziu să-i revedem pe scenele mari de balet din țară și străinătate.

Iulia Toea Mureșan

Foto: Irina Epifan