Harpa, vedeta concertului lecție din Salonul Mozart

Delicata harpă, unul dintre cele mai frumoase instrumente muzicale, și-a dezvăluit recent secretele într-unul dintre concertele-lecție din Salonul Mozart, de la Opera Comică pentru Copii. Știați, spre exemplu, că harpa este o strănepoată a primelor instrumente cu coarde create de om, care au apărut acum 40.000 de ani? Sau că primele harpe au apărut în sudul și estul Mediteranei? Dar că harpa trebuie așezată perpendicular pe axul sălii pentru ca sunetul să ajungă cât mai bine la public?

Toate aceste lucruri interesante le-am aflat de la renumitul harpist Ion Ivan-Roncea, un invitat obișnuit al tuturor Filarmonicilor din țară. Artistul ne-a purtat prin istoria foarte îndepărtată a acestui instrument, de la primele reprezentări din desenele rupestre descoperite pe coasta Africii de Nord, apoi trecând prin reprezentările din piramidele egiptene sau până la harpele din Asia, mai exact din Mesopotamia, care erau foarte diferite de cele de azi. Ajutat de succesiunea de imagini derulată pe ecranul led din Salonul Mozart, maestrul Roncea ne-a arătat harpele celtice sau breton, ajunse pe teritoriile britanice în antichitate, cu ajutorul fenicienilor. Am văzut apoi o minunată harpă cromatică din secolul 17, cu corzile în X, un instrument pe cât de frumos pe atât de greu de folosit, dar și o harpă triplă din Țara Galilor, cu 3 rânduri de corzi.

Lecția de istorie a harpei a fost întreruptă de două mini recitaluri cu cântece de dans transilvănene culese în secolul 17 de preotul franciscan Ioan Căianu și interpretate cu multă măiestrie de Ion Ivan-Roncea. Am ascultat o horă, un colind, un dans valah, dar și câteva superbe dansuri maghiare de la curtea princiară transilvană. Apoi artistul ne-a prezentat mai multe variante ale frumoasei harpe, de la cele simple și până la cele mai luxuriante, cu intarsii, desene florale superbe sau elemente suflate cu aur. Am aflat că harpa are  tabla de armonii, confecționată din lemn de brad, un foarte bun rezonator, și un soclu fabricat din lemn de paltin mai rezistent, la rându-i un bun rezonator. Dar și că cele șapte pedale ale harpelor moderne au rolul de a schimba înălțimea sunetului prin acționarea unui mecanism la capătul căruia se află „furculițele”, cele care strâng sau detensionează coardele.

Spre finalul lecției, artistul a invitat-o pe scenă pe Miri, o fetiță de 6 ani care, extrem de concentrată și serioasă, a cântat la o harpă mică cântecele pentru copii, precum ”O vioară mică”, ”Sunetul Muzicii” sau ”Frere Jacques”. Concertul lecție s-a finalizat cu o altă surpriză pusă la cale de artist, care le-a rugat pe două foarte tinere harpiste să demonstreze ce au învățat. Cele două Darii au interpretat suprinzător de bine câteva melodii la harpa mare, performanța lor fiind răsplătită cu încurajări și multe aplauze din partea publicului.

Opera Comică pentru Copii ne-a oferit o excelentă incursiune în istoria și secretele harpei, povestite pe înțelesul celor mici de către un virtuoz al acestui instrument. Aceste minunate concerte lecție sunt interesante și pentru un public profan, însă cu-atât mai mult pentru copii talentați care încă mai tatonează și își caută instrumentul preferat.

Livia Cimpoeru

Foto: Alexandra Jitariuc