Casa Alexandru Dimitriu (Casa cu armură)

Pe strada Episcopul Radu, în zona Precupeții Vechi din București, nu departe de Obor, se găsește una dintre cele mai interesante case din oraș: are o figură în armură pe acoperiș.

Casa Alexandru Dimitriu (Casa cu armură) e în stil neoromânesc, construită la începutul anilor ’30. Rivalizează fără probleme cu orice vilă din Cotroceni. Proprietarul inițial era tinichigiu ornamentalist și a făcut decorațiuni de metal pentru multe clădiri, printre care: Primăria Sectorului 1 (cruciatul din vârgul turnului), Ateneul Român, Palatul Adunării Deputaților (azi, Palatul Patriarhiei), Biblioteca Centrală Universitară, Gara de Nord, Palatul Culturii (Iași), etc. Elementul distinctiv pentru breasla meșterilor fierari e un cavaler în armură ținând un ciocan în mână, pe acoperiș. Ornamentul măsoară 3,5 metri.

Casa e în paragină, situată oarecum în spatele blocurilor din anii ’70 de pe Calea Moșilor, iar proprietarii actuali se plâng că autoritățile nu le eliberează toate avizele pentru a putea începe lucrări de restaurare (clădire e monument istoric).