2500 de oaspeți „în spatele cortinei” … în Parcul Herăstrău

Weekendul trecut, Parcul Herăstrău din București s-a transformat într-o pădure fermecată, locuită de prinți și prințese, de monștri simpatici, păsări miraculoase, personaje de poveste care au cucerit vizitatorii prin muzică și dans. Opera Comică pentru Copii a transformat pentru patru zile parcul într-un teatru gigantic prin Festivalul Opera Copiilor, dedicat zilei de 1 iunie. Spectacole, concerte, spații pentru joacă, ateliere de creație, proiecții de filme au fost doar câteva dintre atracțiile acestui festival, care s-a remarcat și printr-o călătorie inedită, o modalitate originală de a dezvălui publicului ce se ascunde în culisele unui teatru. Cei care s-au înscris la tururile ghidate „În spatele cortinei”, activitate educativă care are loc în fiecare săptămână și la sediul Operei Comice, au avut ocazia să descopere o lume neștiută de ei, reprezentată prin mai multe scene care reproduceau spațiile „de lucru” ale artiștilor de la Opera Comică.

Călătoria în spatele cortinei a pornit de la scena „Studioul de Balet”, unde cei mari și cei mici au avut ocazia să vadă cum se antrenează dansatorii, ce echipament folosesc și mai ales cât efort depun pentru a obține grația și mișcările atât de dificile pe care le presupune dansul clasic. Ei au putut discuta cu balerinii, au putut afla detalii despre balet cu ajutorul exemplelor oferite de aceștia și au pus întrebări despre istoria dansului.

Următoarea oprire în acest tur a reprezentat pătrunderea pe tărâmul muzicii clasice, unde grupuri de artiști instrumentiști, într-un spațiu care imita elegantul Salon „Mozart” al teatrului, au cântat fragmente din lucrări celebre, și-au prezentat instrumentele muzicale și au povestit cum funcționează și câte ore de studiu necesită stăpânirea acestor „obiecte magice”. Pădurea s-a umplut de armonie și a răsunat de acorduri vrăjite.

Călătoria a continuat cu alte două scene, copii la scară mai mică pentru Sala Mare de spectacole a Operei Comice și pentru scena Undergrant, ambele populate de personaje de basm. La prima dintre acestea, „Sala Mare”, copiii și însoțitorii lor adulți s-au întâlnit cu personaje fantastice, dar și cu Wolfgang Amadeus Mozart – pianistul Tudor Scripcariu, care le-a prezentat fragmente din lucrările marelui compozitor și nu numai, program completat de pianista Mihaela Neacșu, care le-a făcut cunoștință cu arii celebre, totul cu ajutorul soliștilor Operei Comice. Astfel, călătorii s-au întâlnit cu Osmin și Blonda din opera „Răpirea din serai”, cu Papageno, Papagena, Monostatos și Regina Nopții din „Flautul fermecat”, cu celebra Carmen din opera cu același nume de Georges Bizet, cu Vrăjitoarea din „Hänsel și Gretel” de Engelbert Humperdinck și alți eroi printre care personaje din musicaluri celebre: Eliza din „My Fair Lady” de Frederick Loewe, Maria din „Poveste din cartierul de Vest” de Leonard Bernstein sau Fantoma din „Fantoma de la operă” de Andrew Lloyd Webber. Acest popas în preajma cântăreților a reprezentat un moment deosebit al turului, prin care copiii au aflat și cum se pregătesc –  de data aceasta – artiștii de operă, operetă și musical, împreună cu care au făcut vocalize!

La „Scena Undergrant”, noi întâlniri: cu Cocoșul din „Punguța cu doi bani”, cu Ivan Turbincă, cu mimi din spectacolul „Lunatici”, cu tineri artiști cărora Opera Comică pentru Copii le dă ocazia să debuteze în spectacole găzduite de sala Undergrant de la subsolul clădirii teatrului.

Drumul prin pădurea fermecată a dezvăluit și alte spații atractive. La expoziția de costume vizitatorii au putut vedea cele mai frumoase și impresionante creații vestimentare pentru spectacole din cele câteva mii pe care le deține teatrul! Apoi, ei au putut afla de la tehnicienii de scenă cum funcționează sistemele de lumini și de sunet care fac ca un spectacol să prindă viață și câteva dintre secretele care produc magia în sala unui teatru.

La capătul călătoriei, vizitatorii aveau să descopere încă două scene, Scena Mare a festivalului și Scena Mică, unde aproape tot timpul au avut loc evenimente. La Scena Mare au fost prezentate producții de succes ale Operei Comice pentru Copii, iar la Scena Mică au avut loc concerte ale corurilor Cantus Mundi, coruri de copii din țară care îmbrățișează cu dragoste și dăruire arta cântului. În plus, timp de trei zile, la Muzeul Satului a fost prezentat în decor natural, la gospodăria Moișeni, spectacolul „Punguța cu doi bani”, inspirat de cunoscuta poveste a lui Ion Creangă.

Festivalul Opera Copiilor a reprezentat, prin toate evenimentele sale, o amplă desfășurare de forțe. Opera Comică pentru Copii a ocupat practic Parcul Herăstrău, transformându-l într-o pădure magică, un spațiu imens al jocului, al distracției, destinat nu numai copiilor, dar și celor care au rămas în suflet copii. Turul „În spatele cortinei”, ghidat de 10 dintre artiștii de la Opera Comică pentru Copii, a reprezentat o experiență unică pentru cei 2500 de spectatori care i-au parcurs etapele. Spre surprinderea celor 50 de interpreți care au performat pe scenele din tur – balerini, instrumentiști, cântăreți, actori – au existat persoane care l-au parcurs de mai multe ori, deoarece au dovedit că știau deja o parte din explicațiile ghizilor. Astfel, ei au descoperit și mai multe amănunte din viața artiștilor, din lumea din spatele scenei și cu siguranță au fost atrași să îmbrățișeze „meseria” de om de teatru.

Iulia Toea Mureșan

Foto: Alexandra Jitariuc