Turneu al Operei Comice pentru Copii: micii spectatori din Giurgiu i-au cunoscut pe Hänsel și Gretel

Ziua de joi, 11 mai 2017 va rămâne cu siguranță în amintirea copiilor din Giurgiu, deoarece a fost ziua în care, în sfârșit, i-au cunoscut pe eroii lor de poveste preferați, Hänsel și Gretel. Opera Comică pentru Copii le-a făcut o surpriză și i-a adus pe cei doi năzdrăvani pe scena Teatrului „Tudor Vianu”, chiar la ei în oraș, prin povestea lor redată muzical de compozitorul Engelbert Humperdinck. Totul într-un spectacol magic creat de regizorul Cristian Mihăilescu, scenografa Viorica Petrovici și coregraful Cătălin Caracaș. Pentru mulți dintre copiii prezenți evenimentul a reprezentat primul lor contact cu muzica de operă, ceea ce la o vârstă fragedă reprezintă un pas educativ excepțional. Dar să urmărim firul poveștii…

Joi, o dimineață frumoasă de mai care nu anunța prin nimic vrăjitoriile, magia care avea să se petreacă pe scena teatrului din Giurgiu. Pe la 9 – 9 și jumătate, au apărut în sală meșterii din spatele cortinei, tehnicienii Operei Comice pentru Copii, care au pregătit cu pricepere și migală spațiul de joc unde aveau să apară curajoșii Hänsel și Gretel. Spectacolul, bogat în efecte speciale și lumini, are nevoie de acești specialiști în magie pentru ca povestea să fie redată ca și cum s-ar petrece chiar acolo, pe scenă. Între timp, în fața teatrului, ne așteptam ca piațeta să se inunde de copii gălăgioși, neascultători, plângăcioși. Când – ce să vezi? – pe la ora 10 și un sfert, ca niște spectatori cu aleasă educație, care se prezintă la operă mult mai devreme de începerea spectacolului, grupuri organizate de copii veneau către teatru de pe toate străzile lăturalnice. Încolonați, doi câte doi, în liniște, soseau nerăbdători la întâlnirea cu Hänsel și Gretel. Însoțiți de cadre didactice sau de părinți, ei au așteptat cuminți până li s-a permis intrarea în sală, chiar dacă unii dintre ei purtau în spate niște ghiozdane grele care îi oboseau. Ajunși în sală, fiecare a fost îndrumat spre locul său și cu toții erau cuprinși de emoție la începerea spectacolului.

Faptul că orchestra a fost amplasată aproape de public a reprezentat pentru spectatori ocazia poate unică de a vedea îndeaproape instrumente muzicale și cum se folosesc, iar participarea la spectacol a copiilor a fost deplină. Pe măsură ce acțiunea operei înainta, micii spectatori comentau cele întâmplate, dar ușor, fără să deranjeze restul sălii; își exprimau preferințele vizavi de personaje, iar mulți dintre ei cunoșteau foarte bine povestea. O fetiță din apropiere aștepta cu nerăbdare apariția vrăjitoarei, iar un băiețel cunoștea finalul basmului, dar nu era din această cauză mai puțin atent. Nici cunoscătorii, experții în „Hänsel și Gretel”, nu se așteptau însă la feeria de culoare și frumusețea scenelor din spectacol. Apariția Fluturelui, ale cărui aripi cuprind toată lățimea scenei, ploaia de paiete, dansul ființelor din pădure și mai ales căsuța din turtă dulce, proiectată pe un ecran imens cu leduri le-au smuls copiilor exclamații de uimire. Cu siguranță nu și-ar fi putut imagina că pot participa la poveste în acest fel, că pot fi cuceriți de muzica de operă, muzică pe care au ascultat-o cu plăcere, însoțind-o uneori de aplauze. La final, uralele parcă nu mai conteneau, iar despărțirea de Hänsel și Gretel se dorea împiedicată. Entuziasmul cu care copiii din Giurgiu au primit acest spectacol al Operei Comice s-a transmis rapid, de la primele acorduri muzicale, chiar și adulților din sală, care la plecare au avut grijă să mulțumească organizatorilor evenimentului și și-au exprimat dorința de a mai asista la altele de acest fel. Această dorință le va fi cu siguranță îndeplinită, deoarece de mai multă vreme Opera Comică pentru Copii s-a împrietenit cu instituții de spectacol din țară precum Teatrul „Tudor Vianu” din Giurgiu și le oferă acestora, cu ocazia turneelor, producțiile sale de succes. Opera Comică pentru Copii este unicul teatru din lume cu un repertoriu vast de operă, operetă, balet, musical, dans contemporan și teatru dramatic dedicat exclusiv copiilor. Cei din Giurgiu au demonstrat cu această ocazie că sunt pregătiți să devină spectatori profesioniști, iar contactul cu acest tip de evenimente va contribui cu siguranță la educația lor culturală și la construcția unui sistem de valori superior.

Iulia-Toea Mureșan