V-ar fi plăcut să-l cunoașteți pe marele compozitor Wolfgang Amadeus Mozart? Ei bine, Opera Comică pentru Copii îl aduce în salonul care-i poartă numele în spectacolul – concert „Viața lui Mozart”. Și cum am putea cel mai bine să-l (re)descoperim pe Mozart decât prin muzica sa, parcurgându-i viața de la primele încercări de a compune până la capodoperele sale nemuritoare? De acest aspect se ocupă în spectacol un cvintet de suflători, Ansamblul Liric, care interpretează fragmente din cele mai îndrăgite lucrări ale lui Mozart, iar gazda evenimentului este actorul Mihai Marinescu.
Operele, simfoniile, muzica de cameră, toate aceste bijuterii prețioase pe care ni le-a lăsat compozitorul genial, care trăia prin muzică și se transforma în muzică, au lăsat o amprentă puternică asupra culturii europene și nu numai. Copiii care asistă la spectacolul „Viața lui Mozart” de la Opera Comică pentru Copii au ocazia de a asculta fragmente din muzica aceasta într-un cadru plăcut și elegant, fiind astfel îndemnați să caute ei înșiși mai departe lucrări ale compozitorului. În plus, ei află amănunte din tumultuoasa viață a unui creator care din copilărie a fost îndrumat către arta sunetelor. Desigur, acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla fără aportul lui Leopold, tatăl lui Mozart, de asemenea muzician, chiar dacă unii comentatori îl acuză pe acesta că și-ar fi condus fiul cu forța spre o carieră și un stil de viață care în final i-au provocat o moarte timpurie. Spectacolul de la Opera Comică pentru Copii sugerează faptul că impulsul dat de Leopold micului Mozart nu a constituit o obligație, dovadă că pasiunea compozitorului pentru muzică nu a scăzut niciodată în intensitate pe parcursul vieții sale. Această idee reprezintă cumva mesajul spectacolului, care îi îndrumă pe copii să-și asculte părinții atunci când aleg o carieră, părinții fiind adesea primii descoperitori de talent.
„Rondo alla turca” în interpretarea micului pianist Matei Ungureanu, care-l întruchipează pe Mozart-copil, „Mica serenadă”, uvertura operei „Nunta lui Figaro” sunt câteva dintre atracțiile muzicale ale acestui spectacol – concert. Este de asemenea o ocazie ca publicul să poată pătrunde nu numai în atmosfera mozartiană, dar și în epoca în care a trăit Mozart, cu ajutorul costumelor și proiecțiilor de tablouri și desene caracteristice secolului al XVIII-lea, pe tema lucrărilor muzicale interpretate. Astfel, într-o singură oră, spectatorul merge pe urmele lui Mozart, prin însăși muzica acestuia, din copilărie până la maturitate, face cunoștință cu vremurile în care acesta a compus, asistă la o lecție de istorie a muzicii și chiar de istorie universală. „Viața lui Mozart” reprezintă de aceea un proiect educativ, un prim pas către cunoașterea unor compozitori de valoare, care au schimbat nu numai percepția noastră despre muzică și artă, ci poate chiar despre viață.
Iulia-Toea Mureșan
Foto: Alexandra Jitariuc