Bifurcaţia străzii Izvor cu Splaiul Independenţei

Aflat la bifurcaţia străzii Izvor cu Splaiul Independenţei, înaltul bloc modernist de 7 etaje din Izvor 2 domina frontul cu deschidere la Dâmboviţa, la interiorul curbei pe care o făcea canalul în dreptul Unităţii de Pompieri din spatele Primăriei Generale a Capitalei.
La stânga clădirii, putem observa, în premieră, locuinţele cu etaj din Izvor 9-11, prin faţa cărora trecea tramvaiul. La dreapta blocului-turn se văd, de asemenea, alte două clădiri rar fotografiate, din Splai nr. 29-31, parte din insula de construcţii masive demolate pentru a se executa lucrările la prima magistrală de metrou.
În prim-plan, vechiul canal al râului, mărginit de balustrada originală din fontă şi de Splaiul pavat cu piatră cubică. Se vedeau şi liniile care fie veneau de la Piaţa Unirii, fie întorceau pe Podul Mihai Vodă din apropiere.

Ce importanţă a avut această clădire pentru istoria PCR? Aici a funcţionat sediul Partidului Social-Democrat (PSD, cel din perioada interbelică; a nu se confunda cu cel de astăzi).

sursa: ISISP via ANR, nr. inventar 3240, cota I327