[PMB SE BAGĂ] Cică promovăm arta prin acoperirea unei forme de artă – arhitectura – acțiune sprijinită chiar de Primăria Capitalei!

[PMB SE BAGĂ] Cică promovăm arta prin acoperirea unei forme de artă – arhitectura – acțiune sprijinită chiar de Primăria Capitalei! Un imobil istoric din Piața Revoluției a fost acoperit integral de mesh-uri publicitare. Cunoscută în prezent drept Imobilul Kretzulescu, Librăria Buchholz datează din 1941 și e inspirată de arhitectura clasică italiană. La etaje sunt birouri, iar în perioada comunistă a adăpostit un sediu al Securității, dar și Registratura Consiliului de Stat al Republicii. Etajele nu sunt ocupate momentan, doar parterul, care aparține BOR (parohia Kretzulescu).

În curând va avea loc Art Safari Bucharest. Evenimentul are o promovare nefericită, ce pune accent pe mărimea spațiului de expoziție, nu pe lucrările expuse. Artă la kil. Organizatorii au tapetat absolut toată fațada clădirii Kretzulescu, la etajele căreia va avea loc expoziția, cu mesh-uri pe care anunță evenimentul. Asta pe lângă mesh-ul existent de la Orange (continuând campania ineptă de promovare a sedentarismului, lenei și statului în casă).

Mesh-ul Art Safari de pe fațada lungă e investiție degeaba (biserica Kretzulescu acoperă vederea spre acea latură a clădirii). Acțiunea e susținută în clar și asumată de autoritățile publice locale bucureștene și ambasade străine: Primăria Municipiului București (prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție, partener principal și instituție care a primit aproape 13 milioane EUR la alocarea bugetară pe anul ăsta), Ambasadele Israelului, Suediei și Germaniei și Seviciul Federal al Afacerilor Externe, Comerțului Extern și Cooperare pentru Dezvoltare al Belgiei. Nu că BOR ar fi zis ceva, nu putea să le pese mai puțin.

De ani buni urlăm aici că Bucureștiul a devenit doar un imens panou publicitar, fațadele lui nu mai pot fi admirate deoarece sunt acoperite cu cearșafuri cu reclame. Nu numai că autoritățile locale au eșuat în a elibera fațadele istorice de paraziții publicitari, administrația Gabriela Firea se trece pe unul dintre cele mai mari mesh-uri din București, care strică priveliștea Pieței Revoluției, loc emblematic al capitalei. Dacă primăria participă la batjocorirea patrimoniului arhitectural valoros, cum să ne așteptăm să rezolve problema publicității sălbatice și agresive care a acaparat orașul?