Petrică și Lupul – o poveste de dat mai departe

Spectacolul a început. Povestitorul a invitat rând pe rând cele șapte personaje simpatice din povestea „Petrică și Lupul. Vrăbiuța cea elegantă, la flaut, în interpretarea Luizei Cîrlan, rățoiul cel poznaș, adus în scenă de Lucia Petroianu, care le-a prezentat copiilor oboiul, motanul jucăuș, Cristian Petrișor, la clarinet, Alexandru Rogalski, care a îmbrăcat hainele vânătorului, s-a ocupat de percuție, iar fagotul i-a aparținut bunicului, interpretat de Zoltan Karpatti. Cele două personaje centrale, Petrică și Lupul, i-au aparținut lui Cristian Balaș la vioară și Andrei Pavel la corn. Tabloul a fost întregit de rolul povestitorului, jucat de actorul Mihai Marinescu care, fâșneț și carismatic, a reușit să ne atragă pe toți pe tărâmul fermecat al poveștii.

Poveștile nu mor niciodată. Nu există povești pentru copii sau pentru oameni mari, există doar personaje și aventuri care ne rămân în suflet pentru totdeauna. Am întâlnit adulți, oamenii mari din lumea copiilor, care păstrează aceeași fascinație pentru o poveste așa cum o întâlnești adesea la prichindei. Poveștile au puterea magică de a rupe barierele dintre noi. 

Petrică și Lupul prezentat în Salonul Mozart de la Opera Comică pentru Copii a reușit să ne aducă împreună, să ne bucurăm și cei mari și cei mici de o minunată poveste simfonică. „Ansamblul Liric” a reușit prin muzică să dea viață unei povești vechi de peste 80 de ani. Compusă în 1936, la cererea Teatrului Central pentru Copii din Moscova, povestea lui Sergei Prokofiev vorbește despre prietenie, natură, curaj, dar și despre bunătate și încredere.

Un element inedit care a izbutit să facă și mai atrăgătoare povestea spusă în Salonul Mozart al Operei Comice pentru Copii a fost desenul în nisip realizat de Mariana Pachis, scenograf, regizor și artist. Pe toată durata spectacolului, Mariana Pachis a redat cu măiestrie povestea care se năștea din sunete. Pe un ecran amplasat în spatele celor șapte muzicieni puteam vedea în imagini create din nisip povestea talentatului povestitor rus.

Combinația de muzică, interpretată cu pasiune, și desenul în nisip adus la rang de artă, completată perfect de prestația unui povestitor înnăscut, m-au făcut să zâmbesc și să mă gândesc că din nou am fost cucerită de un spectacol de la Opera Comică pentru Copii.

 

 Alice Schreiner