Primăvara vine pentru noi anunțată de copii!

Bucureștiul este plin de povești. Din păcate goană după actualitate, muncă, bani, carieră(chestii, socoteli etc.) ne face mai puțin sensibili la ce se întâmplă în jurul nostru. Trecând zilele trecute pe o stradă mai puțin frecventată în jurul orelor 12:00 aflată în proximitatea parcului Romniceanu am asistat la o minune.

E greu de explicat în cuvinte cum în mod aleatoriu pe o stradă doi necunoscuți au ajuns să se cunoască pentru o clipă mai bine decât alții în zeci de ani.  Nici măcar nu ne-am vorbit. Nu a fost nevoie. O clipă doar atât a durat. Nici măcar nu am realizat la început că eram protagoniștii și martorii unei minuni care ne preschimba sufletul. Eram acolo! Eram prinși într-o transă cu cântec. Cu sirenă dacă preferați! Lângă noi era o grădiniță din care ieșeau niște zgomote, niste forfote ale copilăriei.

”Primăvara, primăvară! Bine ai venit!”

M-am oprit brusc, am aruncat ochii spre fereastra de unde venea acest cântec prea intim și totodată străin, arhaic(”Primăvara, primăvară! Bine ai venit!” ). M-a cuprins ușor o sfială și am alungat privirea aleatoriu pe niște trandafiri ce ieșeau din gard asemeni prizonierilor în zilele de vară. Nu știu dacă voiau să evadeze sau erau atrași de sunet. Îmi place să cred că erau și ei din aceeași poveste ca și mine. Lângă ei, pe partea cealaltă, în toată splendoarea, un alcoolic amărât, famelic, abia se târa pe sine pe strada goală, aprope moartă. La început am crezut că este o creatură cenușie, comună mealeagurilor din București ce și-a tatuat griul în suflet. A trecut pe lângă mine, prin forfota de glăsucioare de copilași, fredonând apăsat, încet, dar vocal ascensional: ”Primăvara, primăvară! Bine ai venit în viața mea! Ai venit!”.

Un glas de copil, un suflet de alcoolic!

Acel ”ai venit” de la sfârșit mi-a demonstrat cât de mult am greșit să mizez pe o tipologie și nu pe bunul meu simț. Exista atâta lumină în acei ochi tulburi, goi, triști când fredona acest cântecel. Cred că acesta este sunetul pe care sufletul îl face când se mișcă ceva în interiorul său. Omul avea suflet. M-am convins că și eu am din moment ce îl văd. În spatele nostru o mașină cu muzică de cameră pentru analfabeți a trecut în cea mai mare dizgrație necunoscând nimic din ce se întâmplase cu foarte puțin timp în urmă pe acea stradă pierdută de timp, sau conservată de timp. Uite o poveste de succes care nu va fi în manualele de dezvoltare personală! Îmi place să cred că acei troglodiți din mașină se duceau înstill cool la o convenție fițoasă de mission life, coaching life sau dezvoltare personală. 

Ce poate fi mai frumos decât să asculți glasuri de copii anunțând primăvara!

De multe ori treceam pe acolo, pe acea stradă, când doream să mai schimb o foaie dintr-un capitol personal. Încercam cumva să mai introduc elementul surpriză în viața mea.  

Acum am înțeles:  Într-un glas de copil se ascunde o minune!