O imagine spectaculos de şocantă…

O imagine spectaculos de şocantă – la orizont, o lume familiară tuturor celor care se plimbă azi prin Bucureşti (Hotel Intercontinental, Palatul CEC, Palatul Poştelor, adică Muzeul Naţional de Istorie, Policlinica M.A.I., Piaţa Naţiunile Unite); în prim-plan, un tărâm confuz de poveste… mai degrabă de istorie.
Anii 1950 au reprezentat o etapă importantă în domeniul arheologiei pe teritoriul capitalei: numeroase săpături au fost realizate în zonele cele mai vechi ale oraşului, astfel fiind descoperite şi înregistrate ruine ale unor ansambluri demult apuse. Pe dealul Spirii, unde fusese Curtea Arsă, a apărut Arsenalul, cu dependinţele sale. În imagine se poate observa fundaţia unuia dintre pavilioanele de secol al XIX-lea ce făcea parte din ansamblu.
Platforma oferea o privelişte panoramică a estului cartierului, asupra vechii mahalale Antim. Din păcate, perspectiva era completă abia în buza dealului, însă de aici am putut repera câteva clădiri din str. Sf. Apostoli (de exemplu, foişorul şi cupola aparţin uneia din casele de la nr. 16, o construcţie particulară de început de secol al XX-lea).

(foto via Asociația Culturală Atelierele Albe Fototeca UAUIM, arhiva de diapozitive)