Nedumeriri în Parcul Operei

scris de Ando

Parcul Operei este, oarecum, în afara traseelor mele obişnuite. Tocmai de aceea, zilele trecute aflându-mă prin zonă, am zăbovit mai mult pe aleile sale. La prima vedere, parcul este destul de liniştit, îngrijit şi curat. Mai puţin apa stătută şi îmbâcsită de verdeaţă a lăcuşorului din acea împrejmuire de nuiele – pretenţios (şi misterios) – botezată “Memorialul Dâmboviţei” ?!

Din păcate, lucrările la staţia de metrou de la Eroilor vor afecta, temporar, şi o suprafaţă din parc. Perimetrul de lucru este deja marcat de un gard metalic şi, ceea ce este mai grav, vor fi sacrificaţi 26 de copaci… Mă rog, pe panoul şantierului se menţionează că vor fi replantaţi “cel puţin alţi 26 de arbori”. Rămâne de văzut, pentru că nu-i doare mâna să scrie!

panou_santier-parc

Şi uite aşa, am ajuns la prima nedumerire: la intrarea dinspre Ştirbei Vodă, te întâmpină un panou cu inscriptia: Bine aţi venit în Parcul VENUS !?

panou_parcul-venus

O găselniţă căreia nu i-am înţeles rostul.E adevărat că timp 22 de ani (între 1931-1953), aici a fiinţat celebrul stadion de fotbal Venus.

Dar din 1954, deci de 62 de ani, parcul străjuieşte clădirea Operei Naţionale. Aşa că, după o aritmetică simplă, denumirea de Parcul Operei este mult mai justificată. Culmea e că pe panourile interioare, parcul chiar apare cu această denumire, deja încetăţenită.

panou_parcul-operei

A doua nedumerire: există în parc, pe latura dinspre cheiul Dâmboviţei, o mică rotondă, bordată de 5 busturi.Nu ştiu când şi în ce împrejurări a fost realizată.Se vede, însă, că a fost ceva făcut în pripă: de exemplu, jos ar fi trebuit să existe o platformă fie din beton, fie din dale…S-au turnat, direct pe pământ câteva roabe de asfalt, care asfalt, neavând cu ce face priză, s-a deteriorat vizibil.

ansamblu-rotonda

In plus, conform  prostului obicei al edililor bucureşteni, despre care am mai vorbit, nu  există o placă, un panou  sau  orice alt element care să ofere minime explicaţii despre cele 5 personalităţi  imortalizate pe socluri.

victor-popescu vernescu titaru panaite-mazilu cismigiu

Sunt, conform celor găsite pe internet, nume de marcă din domeniul ingineriei construcţiilor de la noi:

Respectul pentru aceste personalităţi  îndemna, firesc, la o astfel de lucrare, dar trebuia-cumva-să iasă în evidenţă şi “talentul” nostru deosebit de a lăsa lucrurile făcute pe jumătate.