Colectarea selectiva si initiativa „cea mai privata”

Tara noastra si-a asumat, ca parte a destinului sau european, tinte in ceea ce priveste colectarea selectiva. Pentru atingerea acestor tinte, toata lumea face eforturi, firmele de salubrizare si autoritatile locale incearca sa instaleze cat mai multe puncte de colectare selectiva si sa creeze cultura reciclarii, la nivelul cetateanului, sa gaseasca modalitati in care acestuia sa ii fie cat mai usor sa colecteze selectiv.

Parlamentul dezbate o modificare legislativa care ar urma sa introduca, prin taxare, obligativitatea reciclarii la producatorul de ambalaje etc.

Numai ca, odata cu aceasta adevarata febra a reciclarii, s-a nascut si o noua categorie de intreprinzatori „foarte” privati. Acestia profita de eforturile tuturor celorlalti actori antrenati in colectarea selectiva si reciclare. Orasul a fost invadat de tot felul de indivizi care rastoarna recipientele de colectare selectiva, aleg plasticul si il cara cu sacii, cu carucioarele sau chiar cu masinile, lasand in urma mizeria.

01. Furt - obiecte din plastic sau metalCulmea e ca niciun fel de organ de ordine, politia locala de sector sau de la Primaria Capitalei, Politia Nationala, Jandarmeria, nu pare sa observe fenomenul. Nu am vazut astfel de „antreprenori” interpelati de catre politisti sau jandarmi, dupa cum nu am vazut niciun politist de la circulatie tragand pe dreapta vreuna dintre acele Dacia „Pik-up” rablagite, cu care „intreprinzatorii” in cauza cara PET-urile sau fierul vechi, pentru a cere documentele de provenienta a incarcaturii, spre exemplu.

Astfel de actiuni din partea organelor de ordine ar preintampina nu doar furtul PET-urilor din recipientele respective, ci si furtul obiectelor de metal, de la capace de canal, pana la gardul de pe marginea Dambovitei, pentru a fi vandute la „fier vechi”.

Dar, politistii si jandarmii nu intreprind asemenea actiuni… Prin urmare, „intreprinzatorii” isi continua aceasta „afacere profitabila” pentru care nu platesc niciun fel de taxe sau impozite cat se poate de linistiti, ziua, in amiaza mare, pe arterele principale, fara a fi deranjati de nimeni.

sursa-http://bucurestifm.ro/