Istoria romanilor 5: Secolul fanariot

Istoria romanilor 5Fundatia Calea Victoriei va invita sambata 11 iunie, de la ora 11:00, la un nou eveniment de exceptie sustinut de istoricul Georgeta Filitti: a cincea intalnire din seria Istoria romanilor, Secolul Fanariot. Una dintre cele mai controversate perioade din istoria noastra ramane, fara indoiala, cea a domniilor fanariote. A fost solutia adoptata de Poarta Otomana in fata tradarii explicite a domnilor romani C. Brancoveanu si D. Cantemir.

Cei alesi, functionari superiori ai Imperiului, cu o cultura solida, diplomati avizati, ajung in tarile romane nu neaparat cu ideea de a-l sluji pe sultan. Un amestec de exploatare sistematica, dispozitii administrative salutare si elemente de iluminism dau apa la moara atat detractorilor, cat si aparatorilor acestui regim.

Constructii noi, amenajari de drumuri, canale, conducte de apa, sisteme de iluminat, gradini, inmultirea cafenelelor, a caravanseraiurilor, moda constantinopolitana, casatorii mixte, folosirea limbii grecesti impanata cu romanisme, coduri de legi in acord cu dreptul modern, influenta franceza marcata (publicatii, bucatarie, moda), implicarea in sistemul de spionaj al Portii in Europa – toate acestea infatiseaza o societate receptiva, dinamica, plina de neprevazut.

Va invitam sa discutam despre toate acestea intr-o dimineata de sambata, in centrul Capitalei, intr-o frumoasa cladire de patrimoniu: Grand Hotel Continental.

 

Lector: Georgeta Filitti

Data incepere: 11 iunie 2016; Ora curs: 11:00

Cost: 35 ron; Cost redus: (card fidelitate, studenti, pensionari) 30 ron

Locul desfasurarii: Grand Hotel Continental, Sala Petrascu, Calea Victoriei 56, intrare din str. Ion Campineanu

Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro