Primăria și legionarii. A fost Corneliu Zelea Codreanu un criminal?

Este fascinant cum evenimente din urmă cu aproape 100 de ani contează în campania electorală pentru Primăria Bucureștiului. Deputatul liberal Ovidu Raețchi i-a aruncat-o de la obraz lui Marian Munteanu, zice Raețchi că el știe sigur că Corneliu Zelea Codreanu a fost criminal, în vreme ce Marian Munteanu parcă nu ar ști asta.

Și nici nu mai contează foarte tare campania pentru Primăria Bucureștiului pentru că nu mai este despre problemele orașului, e încâlceala dracului, tropăie toți demonii și Talpa Iadului își bate-n pumni de bucurie.

Dar rămâne întrebarea: a fost Corneliu Zelea Codreanu un criminal? Am avut discuția asta cu mai mulți oameni și mă distrează că încă se dezbate chestiunea aceasta. În 1924, în fața Tribunalului din Iași unde era avocat într-un proces, Corneliu Zelea Codreanu a tras trei focuri de revolver asupra a trei ofițeri de poliție, unul dintre aceștia având și el revolverul în mână. Prefectul poliției din Iași Constantin Manciu a fost ucis, ceilalți doi au fost răniți. După un proces strămutat în mai multe locuri și în condițiile unei campanii publice ample, Corneliu Zelea Codreanu a fost achitat (apărarea a pledat legitima apărare). Viitorul șef al Legiunii Arhanghelului Mihail (înființată în 1927, la doi ani de la achitare, cunoscută și ca Garda de Fier) a fost implicat în multe alte procese ulterioare, dar nu a fost condamnat în nici unul dintre acestea pentru crimă.

Din punct de vedere juridic Corneliu Zelea Codreanu nu poate fi considerat criminal – nu există condamnare a lui de către justiție sub acest cap de acuzare. Dar în anul 2016 noi dezbatem în campania electorală pentru Primăria Bucureștiului dacă Manciu a fost împușcat de Codreanu în legitimă apărare sau nu. Știu, povestea cu Codreanu și legionarii poate fi extrapolată la nesfârșit, începem discuția despre Holocaust și extrema dreaptă românească interbelică. Dar nu pricep în ruptul capului ce relevanță practică are discuția asta pentru Primăria Bucureștiului?!?

În realitate avem de-a face cu muniție electorală simbolică. Pe nimeni nu interesează de fapt ce se întâmplă cu administrarea Bucureștiului – nici măcar pe bucureșteni. Avem circ cu maimuțe urlătoare, contează cine zbiară mai tare și mai atractiv, ca la sălbăticiunile intrate în călduri. Vă invit la o plimbare cu mașina pe la Piața Sudului și prin Drumul Taberei, dacă înțelegeți ce vreau să spun.

Nici nu mai intru în subiectul stupid ”dacă ești creștin și naționalist apoi sigur vrei cămașă verde și pistol să împuști evrei – și ții cu rușii”.

Corneliu Zelea Codreanu