În căutarea atelierului buclucaș

O fotografie de-a lui Gjon Mili din 1971 mi-a dat de furcă mai bine de o lună, fiindcă nu fusese localizată de către autor și nici de către alte persoane. Este vorba de un atelier de încălțăminte ce apare într-un album postat la următoarea adresă:

https://arhivadepresa.wordpress.com/2013/01/12/romania-anului-1971-in-fotografiile-lui-gjon-mili/

75-1 atelier incaltaminte nr 52

Orice încercare de identificare a străzii pe baza informațiilor de pe net s-a dovedit zadarnică. Tot ce știam era numărul acelei străzi – 52.

În aceste condiții, am apelat la ajutorul cărții de telefoane din 1970, căutând tot ce avea legătură cu cuvântul ”încălțăminte”. A rezultat un număr de circa 60 de adrese, pe care m-am apucat să le verific în funcție de probabilitatea pe care le-am acordat-o de a se potrivi cu imaginea în cauză.

Prima la care m-am oprit a fost Calea Victoriei nr. 52. De la bun început am bănuit că nu poate fi acolo, întrucât în centru nu prea se întâlnesc case mici și nici intrări pavate cu piatră de râu. Căutând pe Google Maps, am găsit imobilul, aflat în zona teatrului Țăndărică:

75-2 calea victoriei 52 comart

Evident că nu semăna cu cel din poza noastră, având 3 etaje; totuși, la parterul său mai există și azi un magazin de încălțăminte al firmei Comart.

Întrucât nici o altă adresă nu mai avea numărul 52, mi-am pus problema dacă nu cumva acesta s-a modificat, iar proprietarul n-a apucat să înlocuiască cifrele. Uneori, primăriile mai procedau la asemenea ajustări, dacă lipseau multe case ori apăreau construcții noi pe terenuri virane.

Ținând cont că aveam de-a face cu o stradă importantă, cu trotuare late având copaci pe ele, am trecut la verificarea sediului din șoseaua Viilor nr. 44 al fostei cooperative „Încălțămintea Manuală”.

Iată ce am găsit:

75-3 eledur sos viilor 44

Deși clădirea nu seamănă defel cu atelierul nostru, am fost surprins să constat că și acolo funcționa un magazin de încălțăminte al firmei „Eledur”.

Mi-am îndreptat apoi atenția către adresa din str. Mircea Vodă nr. 46 (zonă demolată). Fostul atelier se afla pe unul din colțurile cu strada Olteni (marcat cu verde):

75-4 plan cadastral mircea voda 46

Deși în acea piațetă a pozat în 1987 dl. Cristian Malide, el n-a prins și atelierul, fiind preocupat mai mult de imobilul prietenului său de pe Labirint 22. Cu toate acestea, având în vedere că acea clădire avea etaj și părea oricum mai mare decât căsuța pe care o căutam, am abandonat și această pistă.

Următoarea pe listă, apropiată ca număr, a fost str. Barbu Lăutaru nr. 48. Aflată în zona pasajului Grant, strada a fost demolată aproape în întregime la începutul anilor *80, rămânând în picioare un singur imobil, aflat la nr. 30 (o vilă cu etaj). Iată harta zonei:

75-5 plan 1969 str barbu lautaru

Aici, dificultatea a fost să-mi dau seama dacă imobilul mare din fundal, aflat în stânga atelierului de cizmărie, mai există și dacă s-ar putea afla pe o stradă paralelă, respectiv pe str. Petru Maior. După ce am cercetat perimetrul, negăsind nici o construcție masivă de asemenea calibru, am conchis că locul fostului atelier nu era nici acolo.

Văzând că nu ajung la nici un rezultat, am mai cugetat și mi-am dat seama că am omis ceva. Eu plecasem de la premiza că toate atelierele de încălțăminte figurau în carte, ori acest fapt nu era adevărat, întrucât unele nu aveau telefon. Așadar, era foarte posibil ca atelierul nostru să nu fi figurat niciodată în evidența celor de la PTTR, mai ales că era de dimensiuni mici.

În această situație, nu-mi mai rămânea decât să caut în mod sistematic pe arterele principale din vechiul București și să verific dacă în zona numărului 52 este sau a existat vreo fundătură. Am purces la treabă și imediat mi-au căzut ochii pe planșa alăturată. Am observat că pe bulevardul 1 Mai, cu puțin înaintea intersecției cu strada Ion Mincu au existat 3 fundături apropiate și orientate sub un unghi ascuțit spre înapoi.

75-6 plan 1969 bd 1 mai x ion mincu

Am căutat apoi pe Harta București unde se văd imagini de satelit luate oblic la 45° și am observat că în spatele bulevardului Ion Mihalache (fost 1 Mai) există o construcție masivă cu 2 etaje ce pare a se ”potrivi” cu cea din capătul străduței pavate cu piatră de râu. Am dat din nou căutare pe Google Maps și mi-a apărut în locul respectiv – Colegiul Național ”Tudor Vianu”.

75-7 bd 1 mai x ion mincu din satelit

Deja începusem să bănuiesc că am ”dibuit” poziția căutată, dar mai aveam nevoie de o confirmare. Am văzut că la parterul blocului lung era un sediu al Credit Europe Bank, așa că am dat căutare și, ce să vezi, adresa era: bd. Ion Mihalache nr. 52. Pentru mai multă siguranță am căutat și o fotografie din curtea liceului respectiv:

75-8 curtea liceului tudor vianu

Așadar, aceasta era localizarea fostului atelier de cizmărie și, pe cale de consecință, fundătura din stânga trebuia să fie intrarea Pictor Ștefan Popescu. Iar în dreapta trebuie să fi fost un teren de sport al Liceului de Informatică sau Matematică-Fizică nr. 1, cum s-a numit mai demult (e înființat în 1928). Prin gardul de plasă se zărește și un bloc cu 4 etaje de pe strada Barbu Ștefănescu Delavrancea.

75-1 atelier incaltaminte nr 52

Ulterior, am mai verificat o dată firma atelierului, iar deasupra numărului 52 par a mai exista niște litere care ar putea fi m,a,i, dar nu le-aș fi putut ghici direct, fiind umbrite foarte mult. Am mai găsit și 2 poze de-ale lui Gjon Mili realizate în incinta pieței agroalimentare 1 Mai, care mi-ar fi putut sugera o zonă apropiată, dar atunci n-am făcut legătura.

Zona a fost demolată cel mai probabil la începutul anului 1976 în vederea modernizării intersecției de lângă Piața 1 Mai. Atelierul se afla în apropierea fostului cinematograf Bucegi, demolat la rândul lui în aprilie 1977, după ce fusese afectat grav de cutremur.

În concluzie, a fost o muncă grea de identificare, dar eu zic că a meritat efortul!