Pe 4 martie 1977, acum 39 de ani, Bucureștiul a fost zguduit de cel mai mare cutremur din secolul 20.

Strada General Ion Ghica. Blocul din spatele Palatului Suțu (Muzeul de Istorie a Municipiului București), făcut una cu pământul. A fost înlocuit cu un bloc banal, utilitar.
sursa-Bucuresti Realist

Pe 4 martie 1977, acum 39 de ani, Bucureștiul a fost zguduit de cel mai mare cutremur din secolul 20. Au căzut multe clădiri și au murit mulți oameni. Uită-te prin pozele astea să vezi ce a fost atunci.

 

Strada Tudor Arghezi, la Piața Rosetti. Imobil prăbușit. Clădirea cu cupolă, de pe colțul cu bulevardul Republicii (actual Carol I), a fost demolată și, pe locul întregului cvartal, s-a ridicat ulterior imensul bloc „Avîntul”.

Blocul Wilson de pe bulevardul Bălcescu intersecție cu strada Onești (actuală Dem. I. Dobrescu), cu fațada prăbușită.

Blocul Continental de pe strada Colonadelor (Piața Universității), prăbușit. Aici a murit actorul Toma Caragiu. Ulterior, strada Colonadelor i-a preluat numele.

Bulevardul Eroilor Sanitari. Acoperișul Facultății de Medicină, afectat de cutremur.

Bulevardul G-ral Gheorghe Magheru colț cu strada Nikos Beloianis (actuală Take Ionescu). Cea mai mare parte a blocului Casata se dărâmase. Imobil înlocuit cu un bloc nou, care până recent a avut la parter Everest și Burger King.

Source: Agerpres

Bulevardul Armata Poporului (actual Iuliu Maniu), zona Pieței Veteranilor. Blocul OD-16 s-a răsturnat.

Source: Hulton Archive

Strada C. A. Rosetti intersecție cu strada Alexandru Sahia (actuală Jean-Louis Calderon). Blocul median, ridicat pe locul unei vile de la 1900, a căzut, fiind la rândul lui înlocuit de un alt bloc, ce nu se încadrează în peisaj.
Strada Academiei, intersecție cu strada Edgar Quinet. Partea blocului cu librăria Eminescu dinspre Facultatea de Arhitectură s-a prăbușit. Golul a fost umplut cu un corp de clădire într-un stil diferit de cel original.
Blocul Dunărea de pe bulevardul Bălcescu, după cutremur. A fost înlocuit de altul, mult mai mare, care se întinde și pe locul fostei biserici Enei, demolată gratuit.
Centrul de Calcul al Ministerului Transporturilor, din strada Gării de Nord, după cutremur. A fost reconstruit.

Strada C. A. Rosetti colț cu strada Tudor Arghezi. Rămășițele blocului din anii ’30 căzut. În prezent, pe locul lui și al unei vile vecine (demolată ulterior) este un bloc anost.

Source: Dan Vartanian

Tragedia de la Nestor. Calea Victoriei, vizavi de Hotelul Athenee Palace (Hilton). Actual amplasament al Hotelului Radisson Blu (ex-București).
Bloc interbelic prăbușit, la intersecția bulevardului Republicii (actual Carol I) cu strada Alexandru Sahia (actuală Dr. Dimitrie Gerota). Înlocuit de un bloc-tip socialist.

Clădirea Societății Acțiunea Economică a României de pe bulevardul Bălcescu, ridicată în anii ’20, și-a pierdut turnulețele emblematice. Fațada i-a fost simplificată ulterior, la refacere.

Source: Dan Vartanian

Bloc art-deco din anii ’30, zona străzii Apolodor, după cutremur. Ulterior, tot cvartalul a fost demolat pentru a face loc bulevardului Unirii.

Source: forum cutremur.net

Blocul Simu, la intersecţia bulevardului Magheru cu strada Anastase Simu, şi-a pierdut jumătatea stângă. Aceasta a fost refăcută întocmai ulterior. Imagine de după curăţarea molozului.

Source: Dan Vartanian

Bloc din anii ’30 de pe strada Ştirbei-Vodă, cu ultimele etaje afectate. Vedere din strada Vasile Sion, din dreptul Muzeului Kalinderu.

Blocul Palladium din Piaţa Romană, ridicat în anii ’30, a suferit distrugeri mari pe colţul dinspre piaţă, faţada sa arătând cu totul altfel după refacere. La parter e azi BCR Cafe. Imagine cu latura dinspre strada Mendeleev.

Source: AMOS News

Imobil avariat uşor de cutremur – strada Traian, segmentul între Foişorul de Foc şi Calea Moşilor. Clădirea există şi în prezent.

Singura parte din blocul Continental de la Universitate rămasă în picioare. Se spune că dacă actorul Toma Caragiu (care locuia la etajul 2, etaj care a supravieţuit) nu ar fi fugit pe scări, nu ar fi murit. Actual amplasament al blocului Continental II.

Source: forum cutremur.net

Piaţa Operetei (actuală Naţiunile Unite). Blocul art-deco de la intersecţia străzilor Vânători şi Operetei (fostă strada Azilul de Noapte), uşor afectat de cutremur. El mai există şi azi, dar zona de vizavi de el a dispărut total în anii ’80, pentru trasarea bulevardului Naţiunile Unite.

Vechea Perceptură Fiscală (Circă Financiară, pe terminologie socialistă) de pe strada Ştefan Furtună (actuală Mircea Vulcănescu), avariată de cutremur.

După cutremur: molozul a fost curăţat şi din blocul Casata de pe Magheru mai rămăsese doar jumătate, demolată după aceea.

Source: Dan Vartanian

După cutremur: molozul a fost curăţat şi blocul Wilson de pe bulevardul Bălcescu apare fără arminioasa rezolvare a colţului de stradă. După consolidare şi refacere, colţul său avea să devină din convex, concav.

Source: Dan Vartanian

După cutremur: molozul a fost curăţat şi se observă dimensiunea reală a distrugerilor la blocul Dunărea, de la Universitate. Lângă el, biserica Enei apare întreagă. Ambele clădiri au fost demolate imediat, iar pe locul lor se înalţă în prezent blocul Dunărea II.

Source: Dan Vartanian

O imagine emblematică, luată din hotelul Intercontinental: blocul Dunărea, la scurt timp după seism. Se observă elemente definitorii ale zonei, care azi nu mai există: cel mai notabil, biserica Enei, din dreapta blocului Dunărea, demolată abuziv în acelaşi an. În stânga, intrarea în parcarea Intercontinentalului dinspre strada Biserica Enei, acoperită în prezent. Amplasament al actualei fântâni de acolo. În dreapta-sus, turnul băii publice de pe strada Biserica Enei, demolată gratuit după cutremur. În extrema din dreapta-sus, biserica Sf. Nicolae „dintr-o zi”, existentă şi azi.