Totuși, să nu uităm ce e mai important într-un oraș: oamenii.

Este excelent că autoritățile se mobilizează și eliberează șoselele de zăpadă, pentru a fluidiza traficul. Totuși, să nu uităm ce e mai important într-un oraș: oamenii. Orașul este al lor, nu al mașinilor. Ai mers pe trotuare în ultimele zile? Ai încercat să traversezi strada? Sigur te-ai distrat.

LEGEA. Există o lege care obligă agenții economici și instituțiile la deszăpezirea trotuarelor din fața sediului lor, însă nu e respectată întotdeauna. Zăpada rămâne pe trotuar, unde se semitopește, apoi eventual îngheață și se transformă în sloiuri de gheață. Exemplu: după o zi de viscol, seara, Muzeul Țăranului Român nu deszăpezise niciun pic, căile de acces către clădire erau ocupate de zăpadă. Distracție!

TROIENELE. Zăpada înlăturată de pe carosabil este troienită în lateral, iar dacă nu e preluată imediat și dusă de acolo, nu lasă pietonii să traverseze. Dacă totuși au cale liberă spre o trecere, trebuie să se afunde în băltoace cu adâncime variabilă și surprinzătoare, deoarece canalizarea nu face față, iar toată apa rămâne la suprafață. Sigur ai intrat până la genunchi într-o baltă din asta cu sloiuri, crezând că vei intra doar cu talpa. Soluția? Ocolirea, uneori pe carosabil, lucru total nesigur. Sau baletul printre băltoace.

ȚURȚURII. „Atenție, cad țurțuri!” printat sau scris pe foi, apoi sfori sau banderole care delimitează integral trotuarul din fața clădirii și trebuie să ocolești, eventual pe stradă. Da, asta se întâmplă pentru că administratorii clădirilor care pun astfel de avertismente nu cheamă Pompierii să dea jos țurțurii și preferă să-și bată joc de oameni, că e mai ușor așa.

Per total, o călătorie pe trotuarele orașului e foarte interesantă zilele astea. Poate cu cetățeni mai responsabili și autorități mai atente și mai implicate am reuși să facem iarna mai suportabilă.