Hai să vedem fața sărăciei chiar în București, oraș-candidat la Capitală Culturală Europeană 2021.

Sărăcia, un cartof fierbinte proverbial pe care nimeni din politic, din administrație, nu și-l asumă. Hai să vedem fața sărăciei chiar în București, oraș-candidat la Capitală Culturală Europeană 2021.

București 2015. Strada Măgura Florilor, de la marginea nordică a cartierului Giulești, de înfundă în liniile de cale ferată, dar duce spre pasarela metalică pietonală pe care se poate traversa spre Calea Griviței.

La baza pasarelei e o parcelă generoasă cu o casă modestă pe ea, probabil supraviețuitoare din fosta comună Giulești. În anii ’60, în zonă s-au demolat multe din casele țărănești, pentru a se ridica blocuri moderne. Casa asta a scăpat. Cu tot cu curte.

Totuși, un asemenea spațiu nu are cum să fie la standardele actuale, condițiile precare de locuire sunt vizibile cu ochiul liber. Aici locuiește o familie cu minimum doi copii, din câte am văzut. Sunt sărmani, evident că nu au cum să se îngrijească de curtea imensă. Spațiul ăsta e primul pe care îl vezi când cobori de pe pasarelă și pentru mulți e o realitate prea dură, pe care aleg să o ignore. Ajung acasă, dau drumul la TV și intră într-o realitate paralelă, în care nu există ce au văzut mai devreme.Totul ok.

Este doar un caz, dar în Capitală sunt extrem de multe astfel de exemple. În timp ce mass media suspină după clișeul Micul Paris și centrul orașului, în timp ce primarii inaugurează fel de fel de „realizări” inutile, avem multe zone, mai ales periferice, scufundate în sărăcie cruntă. Subdezvoltarea e la ordinea zilei.

Hai să deschidem ochii și să acceptăm că Bucureștiul e departe de orașul care ar fi trebuit să fie în prezent. Administrația coruptă, incoerentă și lipsa unor politici edilitare și sociale sustenabile a dus la polarizarea populației. Avem deseori zone foarte bogate care alternează cu zone foarte sărace. Uitați-vă atent.

În rest, e-n regulă, ignorați articolul asta, pozați un apus frumos sau niște vegetație prin parc și e bine. Urmăriți emisiuni de divertisment, show-uri de talent, mergeți la Color Run, vedeți un film la mall, faceți orice.