cu Waze

… să tot fie vreun an-jumate de cînd am instalat un Waze pe telefon – din curiozitate, mai la-nceput. Nu mă dau în vînt după navigația asistată de GPS – simt că mă-ncurcă. Prefer să bîjbîi un pic și să simt unde mă aflu – și, simțind, să înțeleg mai bine ce-i în jurul meu.

Dar sînt, desigur, nenumărate momente în care pînă și hărțile Google te scot din mare impas. Necazul navigației cu hărțile astea, e, desigur, consumul de date. Și de baterie. Bine, cred că nu-i greu să te folosești de hărți ca cele ale Here, care pot fi descărcate și folosite destul de bine și-n modul offline.

„Toată lumea zice” că cea mai bună navigație e cea asistată de Waze. Asta pentru că acest serviciu a atins un număr masiv de utilizatori și datele culese de la toți aceștia îți pot face o idee fidelă asupra traseelor de urmat. Așa e – nu e nevoie s-o confirm eu, poate oricine s-o vadă pe propriul ecran…

Dacă-mi place Waze? Da. Chiar dacă nu-l folosesc în timp real, ideea de a-l putea porni ca să verific dacă drumul pe care vreau să-l fac e ticsit, blocat sau pîndit de vreun radar mă reconfortează. Ideea-n sine – de a ști ce e-n fața ta – e folositoare: afli că stai pentru că s-a-ntîmplat un accident și poți, la o adică, să ocolești zona.

Este Waze ideal și perfect? Este foarte bun – și asta e aproape de ideal. Știți, e așa simplu să pornești navigația și să știi că poți să ai încredere în drumul (uneori chinuit și întortocheat) pe care ți-l sugerează Waze.

Dar – este mereu un dar – necazul cînd te-ncrezi prea mult în aparate și aparatură e că ajungi să devii dependent. Da, ești mereu sigur că vei ajunge repede acolo unde vrei – dar știi cum ai ajuns acolo? Ai înțeles de ce Waze te-a băgat pe străduța pe care te-a băgat? Și ce te faci cînd Waze va da greș? – căci Waze nu știe că lunea și joia, la ora opt și zece, pe străduța aia apare mașina de luat gunoiul, care nu poate fi depășită pentru că nu e loc…

Să nu credeți că nu îmi place Waze. Îmi place. Îl folosesc  – uneori doar ca să-mi confirm ceea ce deja știam. Dar eu știu orașul pentru că l-am străbătut și l-am înțeles: iar asta n-am făcut-o privind telefonul, ci orașul și cei ce-l fac oraș.