Bucuresti 2021

Nu vreau ca Bucureștiul să fie Capitală Culturală Europeană în 2021. Sunt bucureștean și mi-aș dori, însă sunt suficient de realist să știu că orașul meu nu merită onoarea asta la stadiul ăsta.

Consider că pentru a fi Capitală Culturală, trebuie să ai respectul pentru cultură în sânge. Să fie parte a tradiției urbei. Practic, cultura, sub toate aspectele ei, trebuie încurajată și promovată de autorități și susținută mai departe de cetățeni. Capitală Culturală nu înseamnă doar jumătate de an de evenimente de fațadă organizate prin centru, așa cum este viziunea autorităților de la noi, pe care o inoculează cetățenilor. Un circ ieftin, o japcă ordinară, un „lasă, bă, că merge-așa”, un „hai că i-am făcut pă fraieri”. Capitala Culturală nu e o spoială, o mască. E pe bune și implică două concepte străine autorităților noastre: „durabilitate” și „sustenabilitate”.

Capitală Culturală înseamnă să dovedești că în orașul tău, laolaltă cu centrul, comunitățile locale beneficiază de cultură și sunt încurajate să ia parte în astfel de demersuri. La fel și turiștii străini, la fel oricine pune piciorul în București. Pun pariu că nu e nimic gândit pentru cartiere, de exemplu. Baicului, Capitală Culturală. Sau Tei-Toboc. Sau Prelungirea Ferentari. Mai zic?

Este jenant să aud tinerii „frumoși, liberi și faini”, voluntari ai acțiunii ‪#‎bucuresti2021‬, debitând tâmpenii mari cât casa atunci când îți explică ce se întâmplă. Nici ei nu înțeleg că este o misiune mult mai complicată decât pare. Am avut neșansa să interacționez cu o tipă de la PR-ul acțiunii. Praf. Dezamăgitor și frustrant.

Autoritățile locale corupte vor acest titlu pentru că e un blazon, un trofeu pe care să și-l pună în palmares și să ni-l fluture la diverse runde de alegeri locale: „Ia uite, bă, proștilor, ce cultură v-am dat! Votați-ne!”. Autoritățile sunt primele care au dovedit că sunt străine de cultura Bucureștiului, că nu le interesează să avem un oraș funcțional, accesibilizat, incluziv, verde, al pietonilor, nu al mașinilor, în care patrimoniul vechi este respectat și restaurat concomitent cu dezvoltarea unor proiecte de infrastructură necesare și cu integrarea comunităților din toate zonele. Autoritățile au reușit exact opusul: Capitala este un oraș jalnic per total, unde și ce era bun a fost stricat.

Nu, Bucuresti 2021 n-ar trebui să se întâmple, orice ar zice ARCUB și alte instituții pseudoculturale. Poate București 2121, dar mai vedem.