Știți care e problema?

Știți care e problema? Că oamenii s-au obișnuit cu pustiul de beton al lui Oprescu de la Universitate. S-au obișnuit cu bâlciuri infecte împrejurul statuilor istorice, batjocorite. S-au obișnuit cu meltenismul și grobianismul instalate cu forța într-una din cele mai istorice zone ale Capitalei.

În niciun oraș civilizat al lumii contemporane nu s-a întâmplat ca administrația locala să implementeze un proiect care, sub pretextul construcției unei parcări subterane, să sfârșească prin a distruge deliberat una dintre cele mai istorice zone ale orașului.

Exact asta s-a întâmplat la Piața Universității, în inima Capitalei României. După betonarea întregului spațiu (în loc să se facă spațiu verde/parc/ceva relaxant acolo), a devenit clar că locul a fost ales de primarul general Sorin Oprescu pentru a fi transformat în terenul său de joacă. Bâlciuri, chermeze, festivaluri și fel de fel de sindrofii dezonorează spațiul în care am avut prima instituție de învățământ superior din România (Academia Domnească „Sf. Sava”). Halucinant și revoltător.

Cea mai poluată zonă a Bucureștilor a pierdut și puțina vegetație pe care o avea, în favoarea unor betoane dizgrațioase mai urâte ca o curte de hipermarket. Totul e realizat în batjocură, cu un singur scop: profit pe spinarea contribuabililor needucați și/sau indiferenți.

Mai mult, cele 4 statui emblematice adăugate una câte una în câte o epocă a istoriei României – I. Heliade-Rădulescu, M. Viteazu, G. Lazăr, S. Haret – sunt batjocorite în ultimul hal.

Ce este cel mai trist? Că bucureștenii nu au zis ABSOLUT NIMIC când orașul lor a fost mutilat în asemenea manieră. ONG-urile axate pe conservarea patrimoniului vechi construit nu și-au făcut auzită vocea. Intelectualii patriei au tăcut. Oprescu a făcut tot ce a vrut și a fost și lăudat pentru asta. Nici măcar Ceaușescu n-a avut tupeu să se atingă de Piața Universității. Autoritățile își vor bate joc de bucureșteni cât timp bucureștenii le vor permite.

 

Epilog: parcarea subterană de la Universitate, pentru care s-au făcut toate aceste sacrificii, și-a dovedit inutilitatea, străzile și trotuarele din zonă fiind tot pline de mașini parcate, stare de fapt care contrazice previziunea primarului Oprescu. Domnia Sa prevedea că odată terminată parcarea, n-o să mai fie nicio mașină parcată la suprafață.

15666_703550396385894_8848087703997790925_n

fotografii de Lazăr Dinu
(mai multe aici: http://on.fb.me/1pWJkbW)