NESIMȚIRE, MELTENISM ȘI KITSCH

NESIMȚIRE, MELTENISM ȘI KITSCH: vulturul emblematic de vechiul Palat al Parlamentului din București, spoit abuziv în auriu de Biserica Ortodoxă Română. BOR batjocorește o clădire-simbol a Capitalei.

• 1907: se construiește în dealul Mitropoliei, prin subscripție publică, Palatul Adunării Deputaților, pe locul vechiului Divan Domnesc. Arhitect: Dimitrie Maimarolu
• 1948: Adunarea Deputaților devine Marea Adunare Națională, parlamentul României comuniste
• 1990: în palat se instalează Adunarea Constituantă, apoi Camera Deputaților, parte a Parlamentului republicii democratice de după evenimentele din 1989
• 1994: Camera Deputaților se mută la Casa Poporului, în dealul Arsenalului
• Guvernul Nicolae Văcăroiu dă în folosință BOR palatul (HG nr. 941/08.10.1996), acesta rămânând proprietatea statului
• 1997: Biserica Ortodoxă Română începe să folosească palatul pentru diverse întâlniri, acesta devine Palatul Patriarhiei. Se mută aici birouri ale BOR.
• 2010: Guvernul Emil Boc predă palatul BOR, trecându-l în proprietatea acesteia (HG nr. 1229/06.12.2010). Detalii:
• 2015: BOR începe restaurarea palatului și spoiește în auriu vulturul emblematic din vârf

BOR dorește să arate că e stăpână pe un bun public, cedat cu maxim servilism de politrucii din guvern, pentru a obține favoruri de la preoți, cunoscută fiind influența Bisericii în rândul maselor.

Desigur că palatul avea nevoie de consolidare și restaurare, dar făcute cu cap și respectând aspectul gândit de arhitect acum peste un secol. Doar pentru că avem chestii aurite în biserică nu înseamnă că BOR își poate bate joc de vechiul Parlament al României și să aurească vreun element.

De când a fost construit palatul, vulturul din vârf a fost aceeași culoare cu tabla cu care e acoperită cupola, nu a fost niciodată auriu. Ornamentele aurii nu sunt specifice zonei Bucureștilor. Nu e Viena aici.

Cedarea palatului către BOR e o mare greșeală. Acest palat trebuia să fie muzeu. Aula în care au vorbit Regii României și marii oameni se stat ar trebui să fie accesibilă tuturor, nu numai preoților la întâlnirile lor. Fiind vorba de un monument istoric major de importanță națională, nu trebuia ca Guvernul Boc să cedeze presiunilor BOR și să i-l dea. Este un precedent periculos când un Guvern al unui stat laic dă gratis terenuri și clădiri unei entități private religioase, așa cum e BOR.

Doar Gigi Becali a mai spoit în auriu ornamentele unei clădiri vechi, ale Palatului Max Auschnitt de pe b-dul Aviatorilor, pe care l-a cumpărat. Prost gust cu duiumul, dar dacă Becali poate, de ce n-ar putea și BOR?

Nu mai bine spoiau toată clădirea în auriu?

11846741_885717401502525_3675976178321431970_n