Care erau atracţiile Bucureştiului în 1911, recomandate de cel mai faimos ghid turistic al vremii

Ghidul turistic Baedeker din 1911 nu descrie Bucureştiul drept o atracţie nemaipomenită, însă precizează că are numeroase clădiri noi, un „aer modern” şi concerte extraordinare. Care erau recomandările pentru turişti, vedeţi mai jos.

Ghidurile turistice Baedeker au fost primele care s-au bucurat de popularitate, fiind faimoase pentru descrierile minuțioase ale orașelor prezentate și pentru hărțile la fel de detaliate. În 1911, a fost publicat Ghidul Baedeker al Austro-Ungariei („Baedeker’s AUSTRIA. Including HUNGARY, TRANSYLVANIA, DALMATIA, AND BOSNIA- handbook for travellers”), care includea informaţii despre Transilvania, dar și scurte mențiuni despre orașe importante din ţară, inclusiv Bucureștiul.

Dintre hoteluri, ghidul recomandă Grand Hotel Boulevard, Hotelul Metropole (era situat pe Calea Victoriei, vizavi de Palatul Domnesc) și Hotelul Imperial (era situat pe locul aripii Ştirbei Vodă a Palatului Regal- MNAR).

Grand Hotel de Boulevard

În ceea ce privește restaurantele, turiștilor li se recomandă restaurantul Iordache Ionescu, de pe strada Covaci, restaurantul Luther, de lângă Gara de Nord și Colosseul Oppler, din Palatul Bragadiru.

În ceea ce priveşte Teatrul Național și Teatrul Dacia, Karl Baedeker consideră că sunt similare cu teatrele vieneze mai mici, iar concertele de la Ateneul Român sunt descrise ca fiind extraordinare.

Ghidul mai menționează că Bucureștiul are 315.000 de locuitori, fiind divizat de „râul Dâmbovița cel murdar”.

„Suburbiile sunt orientale ca aspect, dar numeroasele clădiri noi din restul orașului îi oferă acestuia un aer modern. Principalele străzi sunt Bulevardele Academiei, Elisabeta, Ferdinand, Oriental și Protopopesca, strada Lipzcani, Calea Victoriei și strada Carol I.”, adaugă autorul.

Acesta spune că principalele clădiri ale Bucureştiul, care ar trebui vizitate, sunt: Palatul, Teatrul şi Ministerul de Război (Apărării).

„Pe Bulevard e situată Academia, o serie de clădiri care cuprind sălile de lectură ale Universității, muzeele de istorie și arheologie, Galeria de Artă, Școala de Artă Frumoasă, Biblioteca Națională, Institutul Botanic și laboratoarele facultăților de chimie și științe, dar şi Senatul României. Vizavi de Academie, sunt statuile voievodului Mihai, statuia lui Heliade Rădulescu și a lui Gheorghe Lazăr”, completează.

Mai sunt menționate spitalul Colțea, Banca Națională, biserica Stavropoleos, „splendidul monument din marmură” al Domniței Bălașa şi „Şoseaua”(Calea Victoriei), despre care Baedeker spune că este favorita locuitorilor pentru plimbarea de după-masă.

Parcul Cişmigiu nu este foarte lăudat însă, fiind descris drept „the pretty but somewhat damp Park Cişmigiu”.

Ghidul recomandă turiștilor să viziteze orașul în lunile aprilie-mai sau septembrie-octombrie- ca să scape, probabil, de nesuferita caniculă.

Tariful birjarilor, „taximetriştii” din vremea respectivă, era de 3-4 franci pe oră în interiorul orașului şi 5 franci la Șosea.

Ghidul turistic „Baedeker’s AUSTRIA. Including HUNGARY, TRANSYLVANIA, DALMATIA, AND BOSNIA- handbook for travellers” din 1911 este disponibil pe biblioteca gratuită Internet Archive.

sursa-http://www.b365.ro/care-erau-atractiile-bucurestiului-in-1911-recomandate-de-cel-mai-faimos-ghid-turistic-al-vremii_234643.html