Calea Victoriei intersecție cu Calea Griviței, anii ’20 vs. prezent

Calea Victoriei intersecție cu Calea Griviței, anii ’20 vs. prezent

În 90 de ani, Bucureștiul s-a schimbat mult de tot. Hai să luăm exemplu intersecția Victoriei-Griviței și să vedem ce s-a întâmplat acolo: demolări, trasări de artere, construcții noi. De la o zonă de case și conace, s-a ajuns la o zonă eterogenă, cu construcții de toate înălțimile.Transformarea a început în anii ’30 și continuă și în prezent.

Clădiri încă existente:

1 – Legația Germană, ulterior Cazino Victoria, azi imobilul aparține Institutului Goethe. Zace în paragină, dar s-a deschis o terasă de vară în curte.
2 – Palatul Monteoru, devenit sediul Uniunii Scriitorilor după naționalizarea din 1948, retrocedat acum câțiva ani și lăsat în paragină. S-a deschis o terasă de vară în curte.
3 – Corp al Înaltei Curți de Conturi a Regatului României, azi sediu al Facultății de Administrarea Afacerilor (FABIZ) din cadrul ASE București
4 – Ministerul Finanțelor al Regatului României, transformat în Muzeul Colecțiilor de Artă în anii ’70
5 – Imobil supraviețuitor al demolărilor din anii ’80 (pentru trasarea prelungirii b-dului Dacia), în stil neoromânesc, pe str. Fundației, azi b-dul Dacia
6 – Palatul Știrbei, transformat în Muzeul de Artă Populară după 1948, azi în paragină, singurul supraviețuitor din complexul de clădiri Știrbei. S-a deschis o terasă de vară pe terenul din spate. Se pregătește construirea unui mall .
7 – Casă cu 2 etaje, parte a vechiului aliniament de case de pe Victoriei
8 – Conac pe str. Biserica Amzei

Clădiri dispărute:

A – Clădiri de pe str. Fundației, demolate în anii ’80 pentru trasarea prelungirii b-dului Dacia din Piața Romană în Calea Victoriei și mai departe în Calea Griviței
B – Corpuri de clădiri din ansamblul Știrbei – corpul de gardă (la Calea Victoriei, demolat în anii ’30 pentru lărgirea străzii), palatul de pe Griviței (demolat după al Doilea Război Mondial), grajdurile domnești (imobilul semicircular) – demolate în 2008.
C – Liceul Sf. Gheorghe și alte clădiri demolate în anii ’30 pentru a se ridica aici Casa Autonomă a Monopolurilor (CAM), ulterior Comitetul de Stat al Planificării (CSP) după 1948, Ministerul Economiei în prezent, imobil în paragină.
D – Case demolate la începutul anilor ’60 pentru a se crea piațeta din fața noului bloc de pe colțul Victoriei – Biserica Amzei

Evoluție bucureșteană, concentrată într-o comparație. Nu uita că orașul e viu și se schimbă chiar în timp ce tu te uiți pe pozele astea. Important e să conștientizăm schimbările și să decidem ce e bine și ce nu pentru Capitală. Apoi, obligăm autoritățile să respecte cetățenii și orașul.

Mall-ul de la Palatul Știrbei e aberant.
Nu e ok să faci terase de vară în curtea unor clădiri care se prăbușesc.
Faptul că Ministerul Economiei zace în paragină nu e normal.20598_877861408954791_291558107076771680_n