Imagini noi – Cutremurul din 1940 – Blocul Carlton

Publicam in premiera imagini fotografiate in timpul operatiunilor de salvare ce au avut loc dupa cutremurul din noiembrie 1940, pe locul Blocului Carlton din Bucuresti, distrus in totalitate de acest seism. Prabusirea blocului Carlton, mediatizata foarte intens de-a lungul timpului, paradoxal, a fost foarte putin fotografiata. Imagini detaliate de la fata locului, din timpul operatiunilor armatei, sunt raritatati demne de remarcat.

Seria de imagini, venita pe filiera germana, probabil realizata de unul din soldatii germani detasati in Bucuresti, completeaza o alta descoperire pe tema, prezentata aici in urma cu ceva vreme.

 

Seismul din data de 10 noiembrie 1940 a fost unul dintre cele mai puternice inregistrate in Romania, producand cel putin 1600 de decese si peste 12000 de raniti. Dar si despre seism, cat si despre prabusirea blocului Carlton (o minune a arhitecturii din perioada, constructie noua inaugurata cu doar 8 ani inaintea cutremurului) s-a scris in repetate randuri, asa ca vom lasa imaginile sa vorbeasca de la sine.

Detaliile sunt importante, in seria de mai jos am decupat cateva scene relevante.

P