Fosta grădină de vară Alhambra

Fosta grădină de vară Alhambra (str. Constantin Mille nr. 13), o ruină care amintește de vremurile bune.

► 1916. Se inaugurează Teatrul de Vară „Alhambra” în str. Sărindar (devenită apoi Constantin Mille). Stil: eclectic. Arhitect: Nicolae Nenciulescu. Sculpturi/ornamente: Spiridon Georgescu. Proiecția de debut: pelicula franceză „Voyage dans la lune”.

► 1923. Casa lipită de grădină, dinspre b-dul Elisabeta (Casa dr. Dobrovici), se transformă în foaier + sală de cinema – Cinema Clasic

► 1938. Cinema Clasic devine Cinema Capitol, fosta casă dr. Dobrovici este redefinită în stil modernist de arh. Henrieta Delavrancea. Grădina de vară își menține aspectul eclectic.

► 1948. Ansamblul cinema + grădină de vară este naționalizat de regimul comunist. După ce în anii ’50 se numește „I. C. Frimu” (erou al mișcării comuniste), undeva în anii ’60 se revine la denumirea de „Capitol”.

► Aprox. 1968. Grădina de vară este închisă, în urma degradării. Cinematograful de la bulevard continuă să funcționeze.

► 1977. Cutremurul de pe 4 martie afectează structura construcției. Se fac reparații și adăugiri la clădirea cinematografului.

► După 2000. Grădina (tot închisă) este în paragină, plină de oțetari și buruieni, ornamentele de la scenă sunt foarte degradate. Încep să se joace aici piese de teatru neconvenționale, rar.

► Prezent. Se mai fac uneori proiecții, dar în același peisaj degradat.

Clădirea aparţine Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm, care ar fi închiriat-o unei firme de la care primeşte doar câteva sute de euro anual chirie. Regia nu are bani să restaureze ansamblul, ar fi nevoie de aproape 5 milioane de euro.

Astfel, o fostă glorie a cinematografelor și grădinilor de vară bucureștene este la cheremul unei firmulițe care nu face nimic, niciun proiect de restaurare a monumentelor istorice pe care teoretic le administrează.

Este soarta nefericită a tuturor fostelor cinematografe de pe b-dul Elisabeta (toate având ieșirea din spate în str. C-tin Mille), altădată celebre, azi clădiri prăfuite la care nu se mai uită nimeni. Autoritățile nici atât, ele mai degrabă ar demola.

Cică administrația Oprescu a lansat candidatura Bucureștiului la Capitală Europeană a Culturii în 2021. Fățărnicie mai mare nu se poate.

Vedeți că în 2016, când Teatrul de Vară „Alhambra” face un secol, avem alegeri locale.

foto prezent: Ana Maria Costache

11237572_873619246045674_5779250853671040943_n