cum de funcționează lucrurile?

… uneori mă întreb cum funcționează, totuși, orașul ăsta. Mă refer la instituțiile primarilor de sector – subiectul ăsta nu-mi iese din cap.

Știți – legenda spune că în Sectorul 6 primarul nu a fost văzut aproape niciodată; că nu comunică; că nu iese în public – dar cumva acest sector funcționează, în virtutea unei inerții. Că funcționează prost și că e plin de mizerie nu e de mirare: la fel funcționa și pe vremea vechilor administrații.

Dar nu e singurul primar care nu e văzut. Nici din Sectorul 2 nu prea am mai avut vești legate de activitatea primarului – altminterea, activ și fără probleme în a se afișa în public.

Dar ce, în Sectorul 1 primarul este toată-ziua-bună-ziua în presă? Nu – și nici n-a fost vreodată.

Cea mai interesantă activitate de primar local se întîmplă în Sectorul 3. Primarul de aici face, de trei ani, felurite chestii care au transformat acest sector într-o entitate cu aer distinct. Borduri înalte, spații verzi care sar în ochi cu o obstinație nesănătoasă, lucrări publice contestabile – aici oamenii au  vorbi despre ce se face. Vreau să zic, îți dai seama pe loc că ești în alt sector, cînd te pomenești aici. Este un alt aer. Nu mai bun – nu asta vreau să zic; ci pur și simplu, alt aer.

Și Sectorul 4 are un aer special, dar nu într-atît de special. Aș putea zice că are o tușă de prost-gust specifică, combinată cu o aparență de curățenie – iar orice face primarul apare, pe dată, în presă.

Și ajungem în Sectorul 5. Se face o lună-jumate de cînd primarul de aici e arestat. Și se fac 15 ani de cînd acest sector e condus fără explicații de acest primar. Cine conduce acum sectorul? – e un mister. De ce nu se schimbă un pic stilul ăsta ciudat de a nu comunica oamenilor lucruri? – alt mister. Primarul e arestat, dar felul în care a făcut el administrație a rămas.

În rezumat, nu înțeleg cum de lucrurile totuși lasă uneori impresia că funcționează. Multe nu înțeleg – și toate-s legate de faptul că Bucureștiul rămîne un oraș compus din șase orașe.