LA PAS PRIN BUCUREȘTI: Parcul Tineretului, Sala Polivalentă și Palatul Național al Copiilor

Parcul Tineretului este situat în sectorul 4 al Capitalei, la capătul Bulevardului Dimitrie Cantemir. Cu o suprafață de peste 80 de hectare, a fost prevăzut în schița de sistematizare încă din 1935, realizarea lui începând însă, în 1965 și finalizându-se în 1974.

Foto: (c) Grigore POPESCU / AGERPRES ARHIVĂ

Amenajarea de bază a durat aproximativ 8 luni, realizându-se cu aportul tineretului, prin muncă patriotică. Parcul Tineretului, ca unitate de spațiu predominant plantat, se distinge în cadrul sistemului verde al orașului ca singurul pol verde al sudului Capitalei, pentru deservirea unei populații de circa 8000 locuitori în ariile adiacente. Înainte de apariția parcului, zona era o mlaștină, cunoscută sub numele de ”Cocioc” sau ”Valea Plângerii”.

Proiectul parcului a fost întocmit de arhitectul Valentin Donose.

Totodată s-a proiectat o platformă dalată, decorată cu grupuri statuare, cu scopul de a găzdui serbări ale tinerilor în aer liber. În apropierea zonelor locuite, s-au amplasat mari suprafețe de joacă pentru copii, spații pentru odihnă, un debarcader. Proiectantul a propus realizarea unui mare lac, cu o suprafață de 13 hectare, alimentat natural din pânza freatică.

Foto: (c) Cristian NISTOR / AGERPRES ARHIVĂ

Au fost efectuate lucrări de terasament și modelare a terenului — caracterizat de prezența unei denivelări de circa 8-10 m.

Pistele special amenajate pentru role și biciclete, mesele de șah, terenurile de tenis, fotbal, baschet și minigolf reprezintă puncte de atracție pentru vizitatorii dornici de mișcare. Datorită reliefului natural și accidentat, vegetația acestui parc este compusă din arbori și arbuști foioși, plante decorative anuale, bienale și perene dispuse în diverse forme: ronduri, rabate, figuri regulate și neregulate etc.

În cuprinsul parcului a fost amplasat Palatul Sporturilor și Culturii, actualmente Complexul Sportiv Național ”Sala Polivalentă”, destinat unor acțiuni culturale și competițiilor. Complexul a fost inaugurat la 10 august 1974 și reprezintă, prin poziția, dotarea și prin cele 5300 de locuri din incinta sa, cea mai importantă bază sportivă acoperită a Capitalei.

Sala Polivalentă în 1974
Foto: (c) Virgil PAVEL / AGERPRES ARHIVĂ

Complexul oferă spații suficiente pentru activități dintre cele mai variate, de la evenimentele sportive de înalt nivel, până la expoziții artistice și comerciale, târguri, concerte și conferințe. Sala dispune și de un teren de fotbal sintetic, accesibil și iarna, precum și de un patinoar. În cadrul manifestărilor sportive, competitorilor li se pun la dispoziție 7 vestiare, o saună, 8 grupuri sanitare și o sală de testare anti-doping.

Foto: (c) Virgil PAVEL / AGERPRES ARHIVĂ

Spațiile destinate târgurilor și expozițiilor acoperă o suprafață de 2300 mp, putând fi suplimentate cu încă 1300 mp.

Printre concertele găzduite de Sala Polivalentă în ultimii ani, le amintim pe cele susținute de Deep Purple, Vunk, Nightwish, Jean Michel Jarre și Holograf. În anul 2013, Sala Polivalentă a fost locul de disputare al meciului de handbal feminin din Liga Campionilor Oltchim vs. Györ, iar în iunie 2012, aici, s-a desfășurat o etapă de Cupă Mondială la judo feminin. În noiembrie 2013, la sala din Parcul Tineretului a avut loc Campionatul Mondial de Sport Electronic.

Tot în Parcul Tineretului se află Palatul Național al Copiilor, inițial numit Palatul Pionierilor și Șoimilor Patriei, ce acoperă o suprafață de circa 20.000 de metri pătrați. Activitatea în palat a început la 1 septembrie 1985, iar inaugurarea oficială a avut loc la 1 iunie 1986. Colectivul arhitecților care a proiectat construcția a fost premiat în 1985 cu Premiul Uniunii Arhitecților.

Palatul Național al Copiilor, 1994
Foto: (c) Aurel VIRLAN / AGERPRES ARHIVĂ

Clădirea este dotată cu un observator astronomic, două săli de spectacole de 800, respectiv 200 de locuri, un amfiteatru cu aproape 600 de locuri, un complex expozițional de 700 de metri pătrați și o bibliotecă. Nu lipsesc nici diversele ateliere, care la momentul inaugurării erau destinate unor activități științifice precum informatică, mecanică fină, electronică și astronomie sau unora artistice, ca pictură, sculptură și ceramică.

Foto: (c) Aurel VIRLAN / AGERPRES ARHIVĂ

Multe dintre aceste activități sunt continuate și în prezent, Palatul Copiilor cuprinzând cercuri de birotică, în care se învață stenografie, dactilografie și tehnoredactare computerizată, cercuri de studiere a limbilor și civilizațiilor străine, precum cel de engleză și cel de franceză, și cercuri artistice. Din ultima categorie face parte și ansamblul ”Românașul”, pregătit de șase profesori și care cuprinde muzică și dansuri din toate regiunile țării, pe care le prezintă inclusiv peste hotare, în Europa și chiar în Asia și Africa. Cunoscute pe plan intern și internațional sunt și ansamblurile ”Meloritm”, formație de estradă și muzică religioasă, ansamblul muzical ”Adagio”, care pregătește copii în domeniul muzicii clasice, ori formația ”Allegretto”. Nu sunt neglijate, în prezent, nici artele plastice, prezentate și practicate în cadrul cercului de ceramică.

Palatul Național al Copiilor organizează, totodată, diverse expoziții și concursuri, naționale și internaționale, cum ar fi expoziții de feline și concursuri de informatică.

sursa-www.agerpres.ro