LA PAS PRIN BUCUREȘTI – DOCUMENTAR: Teatrul Bulandra

Teatrul Bulandra își desfășoară activitatea în două săli: „Liviu Ciulei” aflată în apropierea cheiului Dâmboviței, pe bulevardul Schitu Măgureanu și „Toma Caragiu” situată în apropierea parcului ‘Grădina Icoanei’, pe strada Jean Louis Calderon.

(Foto: AGERPRES ARHIVA/ ARMAND ROSENTHAL)

Teatrul Municipal din București, numit apoi Teatrul ‘Lucia Sturdza-Bulandra’, iar în prezent Teatrul Bulandra, s-a conturat, ca și colectivul său, în jurul personalității artistice a Luciei Sturdza-Bulandra, instituția devenind municipală la sfârșitul anilor ’40, odată cu schimbarea regimului politic din țara noastră. Inaugurarea, sub denumirea Teatrul Municipal, la 18 septembrie 1947, a avut loc cu piesa ‘Insula’ de Mihail Sebastian, în regia lui Mircea Șeptilici, care a realizat și scenografia (decor și costume). Spectacolul cu care a debutat stagiunea 1947/1948 i-a avut în distribuție pe actorii Jules Cazaban, care l-a interpretat pe Manuel, Beate Fredanov — Nadia, foarte tânărul pe atunci Ion Lucian — Boby, precum și Nicolae Sireteanu — Lopez.

(Foto: AGERPRES ARHIVA/PAUL BUCIUTA)

1963-1972, Liviu Ciulei a fost director al teatrului. În perioada marilor spectacole realizate de Liviu Ciulei și Lucian Pintilie, teatrul a cunoscut o emancipare artistică și o resincronizare la spiritul de avangardă al artelor, devenind liderul mișcării teatrale românești și unul dintre cele mai novatoare centre teatrale europene. A rămas un teatru de elită, în anii ’70 și ’80 pe scena sa jucând mari actori, precum Clody Bertola, Octavian Cotescu, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Irina Petrescu, Rodica Tapalagă, Virgil Ogășanu, Gina Patrichi, Toma Caragiu, Ion Caramitru, Florian Pittiș ș.a., în spectacole extraordinare regizate de Alexandru Tocilescu, Liviu Ciulei, Cătălina Buzoianu, Valeriu Moisescu ș.a. În deceniul al nouălea, Teatrul ‘Bulandra’ a obținut un senzațional succes în cadrul turneului în Marea Britanie cu piesa ‘Hamlet’, în regia lui Alexandru Tocilescu, iar în anul 1991, a devenit membru cu drepturi depline al Uniunii Teatrelor din Europa (UTE) — cel mai important for teatral continental (fondat de Giorgio Strehler, în martie 1990), alături de renumite companii teatrale europene precum: Odeon Theatre de l’Europe — Paris, Piccolo Teatro di Milano, Royal Shakespeare Company, Teatre Lliure — Barcelona, Düsseldorfer Schauspielhaus, fiind singurul teatru din România invitat în această rețea.

(Foto: AGERPRES ARHIVA/VIOREL LAZARESCU)

Anul 2000 a debutat la Teatrul ‘Bulandra’ cu o nouă formulă de organizare a departamentului artistic, trei mari nume ale teatrului românesc devenind directori asociați: regizorii Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu și Alexandru Darie. De asemenea, a fost înființată și secția de regie a Uniunii Teatrelor din Europa (UTE), coordonată de Alexandru Darie, Eirik Stubo și Zbigniew Brzoza. A fost inițiat programul EUROPA, ce se adresează regizorilor europeni, structurat pe trei stagiuni, pentru realizarea a zece spectacole (dintre care trei coproducții cu teatrele membre UTE). Yuri Kordonski din Rusia, unul dintre regizorii invitați la ‘Bulandra’ prin acest program, a obținut un foarte mare succes, în anul 2001, cu spectacolul ‘Unchiul Vanea’, de A.P. Cehov, care a fost premiat în străinătate și în țară, având și cinci nominalizări la Gala Premiilor UNITER din 8 aprilie 2002. În aceeași regie s-a montat ‘Căsătoria’ de Gogol (2003). Tot în 2003, regizorul Alexandru Darie a pus în scenă ‘Anatomie. Titus. Căderea Romei’ de Heiner Müller, iar regizorul Alexandru Tocilescu ‘Oblomov’, după I.A. Goncearov.

Din august 2002 Teatrul Bulandra este condus de regizorul Alexandru Darie. Sub patronajul Municipalității și Direcției Cultură, Învățământ a Municipiului București, atât sala Izvor, cât și sala Toma Caragiu au fost renovate (concepția modernă aparținând arhitectului Octavian Neculai), fiind inaugurate în noiembrie 2002 și respectiv noiembrie 2003. În 2011, sala ‘Izvor’ a primit numele de ‘Liviu Ciulei’, în memoria regizorului, actorului și directorului teatrului Bulandra.

În anul 2012, la 65 de ani de la inaugurare, teatrul și-a deschis stagiunea cu o nouă versiune a piesei ‘Lear(a)’ de William Shakespeare în regia lui Andrei Șerban.

sursa-www.agerpres.ro