10 mai – ziua Regalității

La 10 mai 1866, cu o unanimitate de voturi, deputații valahi și moldoveni l-au ales pe prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen domn al Principatelor Române Unite. În această zi de 10 mai, Carol și-a făcut intrarea solemnă în București, întâmpinat cu entuziasm de mulțime. Prințul a depus jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române.

Jurământul prințului Carol pe Constituție
La 10 mai 1877, după votarea, cu o zi înainte, de către Parlamentul României, a moţiunii care declara „Independenţa absolută a României”, Principele Carol a semnat legea care consfințea Independenţa României. A urmat eroicul Război de Independență, încheiat cu recunoașterea Independenței României la 13 iulie 1878.

 

La 10 mai 1881, Carol I a fost încoronat ca primul Rege al României.

„Sub ocrotirea Constituţiei şi a legilor sale, România a făcut progrese mari; munca neîncetată a bărbaţilor de stat, vitejia armatei sale şi ferma mea încredere în puterile poporului au adus la îndeplinire dorinţa fierbinte a tuturor. Regatul, care este o garanţie sigură pentru viitor, e azi înfăptuit. Cu mândrie dar primesc această Coroană care a a fost făcută din metalul unui tun stropit cu sângele eroilor noştri şi care a fost sfinţită de biserică. O primesc ca un semn al independenţei şi puterii României!” spunea Carol I la încoronarea din 1881.

Coroana de oțel

 

Devenită Sărbătoarea Națională, ziua de 10 mai a fost sărbătorită în fiecare an, până în 1947.

10 mai 1899

10 mai 1900 – defilarea ofițerilor

10 mai 1945

10 mai 1946 – ultima sărbătorire a Zilei Naționale la această dată

 

În 1947, s-a renunțat la sărbătorirea zilei de 10 mai. În ziua de 30 decembrie a acestui an, Regele Mihai a fost obligat să abdice.
Era începutul uneia dintre cele mai negre epoci din istoria României…