Strada Sfântul Ioan Nou – un loc de mult uitat

Chiar în apropierea Pieței Unirii a existat o stradă cu case vechi și pitorești, încărcate de istorie. Ea a dispărut odată cu sistematizarea centrului orașului și construirea bulevardului Unirii (numit pe vremea aceea Victoria Socialismului). Mulțumită domnului Dinu C. Giurescu, un istoric profesionist și curajos, avem imagini din acest loc, pe care vi le voi prezenta în continuare.

Numele străzii vine de la cel al bisericii omonime, aflată actualmente în spatele unui bloc nou construit, după translatarea din 1986. Vă prezint o hartă din Ghidul străzilor 1969 care ne va ajuta să înțelegem ceea ce voi expune:

Harta străzilor adiacente Pieței Unirii
Harta străzilor adiacente Pieței Unirii

În cartea lui Cristian Popescu numită ”București – arhipelag” găsim o fotografie care înfățișează unul din capetele străzii (11 august 1985):

Str. Sfântul Ioan Nou văzută dinspre str. Nicolae Jitniță
Str. Sfântul Ioan Nou văzută dinspre str. Nicolae Jitniță

Autorul a pozat dinspre strada Nicolae Jitniță și a surprins, în dreapta, o clădire veche de pe Sf. Ioan Nou nr. 29, iar în stânga – gardul palatului lui Nicolae Mavros. În ultimii ani dinaintea demolării, acesta fusese transformat în sediul Trustului de Construcții Montaj Minier (din câte știu se ocupa cu săparea galeriilor de metrou). Iată cum arăta, fotografiat din sensul opus:

Str. Nicolae Jitniță văzută dinspre str. Sfântul Ioan Nou
Str. Nicolae Jitniță văzută dinspre str. Sfântul Ioan Nou

Revenim la imaginea anterioară. Dincolo de vegetația din curtea fostului palat se poate zări un imobil cu 2 etaje, aflat pe strada Negru Vodă nr. 17. Lipit de acesta, în dreapta se găsea un alt imobil de pe str. Sfântul Ioan Nou nr. 38 iar ceva mai încolo exista o altă clădire veche cu etaj, la numărul 36.

Urma o curbă la dreapta, una la stânga, intersecția cu strada Mămulari iar apoi o porțiune lungă și dreaptă, care ajungea în bulevardul George Coșbuc. Prima casă pe care am identificat-o este următoarea:

Casa de pe str. Sfântul Ioan Nou nr. 22
Casa de pe str. Sfântul Ioan Nou nr. 22

Aceasta se afla la numărul 22 și era construită în stil neogotic, având fațada acoperită cu iederă. Latura lungă era perpendiculară pe axul stradal și corespundea unei curți aflate în partea stângă.

În continuare, vă prezint o imagine panoramică a străzii Sfântul Ioan Nou:

Strada Sfântul Ioan Nou (vedere panoramică)
Strada Sfântul Ioan Nou (vedere panoramică)

Casa cu etaj din stânga se găsea la numărul 20, având un gard din piatră prevăzut cu stâlpi frumos lucrați. Dincolo de ea se mai pot vedea casa de la nr. 16-18 (împărțită între 2 proprietari), cea de la nr. 14, având o arhitectură deosebită și asupra căreia istoricul a insistat mai mult, după cum vom constata. Urma un bloc modernist cu 2 etaje, apoi intersecția cu bulevardul Coșbuc, dincolo de care se mai pot zări câteva imobile de pe segmentul care a scăpat nedemolat, denumit acum strada Patriei și care se termina în spatele magazinului Cocor.

O altă imagine surprinsă de d-l Giurescu în noiembrie 1985 este aceasta:

Casa de pe str. Sfântul Ioan Nou nr. 16 (vedere parțială)
Casa de pe str. Sfântul Ioan Nou nr. 16 (vedere parțială)

Deși n-aș băga mâna în foc, cred totuși că este vorba de casa de la numărul 16, care avea un fronton înalt deasupra ferestrelor. Acestea fuseseră deja smulse în vederea demolării, iar pe trotuar se văd și urme de moloz.

Ajungem la clădirea de la numărul 14, care a fost pozată din mai multe unghiuri:

Casa de pe strada Sfântul Ioan Nou nr. 14 (vedere parțială)
Casa de pe strada Sfântul Ioan Nou nr. 14 (vedere parțială)

În prima fotografie se vede o bună parte din gardul de fier forjat, prevăzut cu stâlpi înalți din piatră, bogat ornamentați. În partea stângă a casei exista un fel de nișă având deasupra o mică terasă.

O imagine completă a clădirii puteți vedea mai jos:

Casa de pe strada Sfântul Ioan Nou nr. 14 (imagine completă)
Casa de pe strada Sfântul Ioan Nou nr. 14 (imagine completă)

După opinia mea, era construită în stil baroc și primise o destinație specială în acea perioadă (pe plăcile metalice scria Rezervat ICBNCF sau ceva asemănător). În dreapta, lipit de ea, se vede un mic fragment din blocul modernist.

O a treia imagine privește casa din unghiul opus:

Casa de pe strada Sfântul Ioan Nou nr. 14 (vedere dinspre blocul art-deco)
Casa de pe strada Sfântul Ioan Nou nr. 14 (vedere dinspre blocul art-deco)

Se pare că a fost preferata d-lui Giurescu, având un statut de ”vedetă”. În dreapta se observă intrarea într-un gang de la parterul bloculețului amintit.

Precizez că fotografiile provin din cartea ”Distrugerea trecutului României” apărută în 1994 la editura Museion. O ultimă imagine din această sursă prezintă clădirea cu 2 etaje de pe colțul străzii Sfântul Ioan Nou cu bd. George Coșbuc:

Imobil pe colțul străzii Sf. Ioan Nou cu Bd. Coșbuc
Imobil pe colțul străzii Sf. Ioan Nou cu Bd. Coșbuc

În spatele ei se ridică amenințător silueta magazinului ”Unirea”, care avea s-o ”înghită” în curând, odată cu extinderea realizată prin construirea aripii Călărași.

Aceeași clădire, dar din alt unghi, a fost fotografiată și de dl. Cristian Popescu la 9 august 1985:

Bd. George Coșbuc la colțul cu str. Sfântul Ioan Nou
Bd. George Coșbuc la colțul cu str. Sfântul Ioan Nou

La parterul imobilului de la nr. 10 exista un magazin de fierărie și articole tehnico-sanitare, precum și un atelier de confecționat pălării. Nu pot preciza stilul arhitectural, de aceea las specialiștii să se pronunțe în acest sens. Se vede și blocul art-deco de la nr. 12. În cartea apărută la editura Compania, dl. Popescu precizează că aceste clădiri vechi au fost demolate între 20 și 29 noiembrie 1985.

Sper că v-a plăcut această scurtă întoarcere în lumea tainică a umbrelor care au fost cândva clădiri impunătoare. Bătute de un crivăț al istoriei, ele au dispărut, dar nu de tot, căci amintirea lor rezistă peste vremuri. Pierdute în labirintul trecutului, așteaptă și acum să le apreciem cum se cuvine.

 

 

P.S. Datorită unor probleme tehnice, momentan portalul nu primește răspunsuri de la cititori. Dacă aveți vreun comentariu, vă rog trimiteți-l pe adresa de e-mail podul_grand@yahoo.com urmând ca eu să-l introduc chiar în articol.