Guvernul lucrează la un proiect de ordonanţă prin care se va interzice plata în numerar pentru tranzacţiile cu terenuri, case şi maşini, indiferent de valoarea acestora. În cazul nerespectării acestei măsuri, cumpărătorul şi vânzătorul primesc o amendă echivalentă cu 20% din valoarea tranzacţiei.
Ordonanţa – dacă nu va fi contorsionată – e bună şi poate ajuta la diminuarea evaziunii şi a faptelor de corupţie, banii urmând să fie trecuţi prin sistemul bancar, aşadar nu mai pot apărea diferenţe şi, teoretic, încasările la buget vor creşte.
De asemenea, trecerea banilor prin bănci va putea sprijini prevenirea tranzacţiilor oneroase cu proprietăţi în care, adesea, sunt implicaţi politicieni care primesc mită intrând în posesia unor case sau terenuri „cumpărate” la preţuri net inferioare valorii de piaţă. Atâta vreme cât suma e vizibilă, identificarea acestor infracţiuni va fi mult mai simplă.
Dincolo de asta, economiile în care numerarul e baza tranzacţiilor sunt în general sărace şi înapoiate, iar România, atâta vreme cât ţineşte modelul occidental, trebuie să aducă la minimum transferul de sume în cash, element important al pieţei negre, al evaziunii şi corupţiei. În caz contrar vom rămâne mereu sub influenţa sacoşei de bani cu care alera acum câţiva ani Gigi Becali.
Pe partea cealaltă, comisioanele uriaşe aplicate pentru orice mişcare în cont de bănci – care vor avea de câştigat în urma acestei măsuri – ar trebui micşorate, tocmai pentru a sprijini tranzacţiile fără numerar, mai ales ce se va pierde în valoare va fi recuperat prin creşterea numărului de transferuri financiare.
Această prevedere este valabilă atât pentru firme, cât şi pentru populaţie şi cuprinde toate tipurile de imobil, precum şi orice fel de autovehicul, indiferent dacă este la prima vânzare sau second-hand.
Dincolo de asta, guvernul vrea să limiteze plafoanele maxime ale plăţilor în numerar ce pot fi efectuate de firme şi populaţie.
Astfel, plăţile cash pe care le pot efectua firmele între ele şi către persoane fizice vor fi limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor şi va fi introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plăţi între persoanele fizice.
Acum, plafonul zilnic pentru plăţile în numerar între firme e de 10.000 de lei pe zi, respectiv de 5.000 de lei către acelaşi furnizor şi de 10.000 de lei în cazul plăţilor către reţelele de magazine de tipul Cash&Carry, sumă care va fi păstrată.
„Măsura a fost luată ca urmare a constatării de către organele fiscale a faptului că în majoritatea schemelor fiscale evazioniste se fac plăţi în numerar, întrucât plăţile prin bancă prezintă o trasabilitate care este evitată de astfel de persoane”, susţin autorii în nota de fundamentare.
Guvernul vrea să evite prin introducerea amenzii, jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, conform căreia dreptul de deducere a TVA poate fi anulat numai în situaţia în care se poate face dovada că beneficiarul a ştiut sau ar fi putut să ştie că furnizorul este implicat într-o fraudă fiscală sau dacă există o practică abuzivă.
Astfel, în cazul depăşirii plafoanelor stabilite se aplică amenzi de 20% din suma încasată sau plătită care depăşeşte plafonul pentru fiecare tip de operaţiune, dar nu mai puţin de 100 lei, iar aordarea de către operatorii economici a unor avantaje clienţilor pentru efectuarea de plăţi în numerar se amendează cu sume cuprinse între 3.000 şi 4.500 de lei.
Proiectul de ordonanţă mai permite plăţi din avansuri spre decontare de maxim 2.000 de lei stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare.
Totodată, sunt interzise plăţile şi încasările fragmentate în numerar către furnizori / de la beneficiari pentru facturile de peste 2.000 de lei, respectiv 10.000 de lei în cazul magazinelor de tipul Cash&Carry.
Plafoanele limită nu se aplică pentru depunerile în conturile bancare ale firmelor, pentru cheltuielile de deplasare în interes de serviciu, în limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizaţiei şi a cazării pe timpul deplasării.
Sunt scutite şi achitarea în numerar a impozitelor, taxelor, contribuţiilor, amenzilor şi a altor obligaţii datorate bugetului general consolidat al statului, retragerile de numerar din conturi deschise la instituţiile de credit pentru plata salariilor şi a altor drepturi de personal şi pentru alte operaţiuni de plăţi efectuate către persoanele fizice şi sumele eliberate în numerar de automatele bancare.