Cutia cu vechituri a lu’ Potra – 1920, Palatul Regal vechi, înainte de incendiu.

Începutul anilor ’20, vechea clădire a Palatului Regal, pe Calea Victoriei (numerele 49-53).
Fotografia este realizată din Piața Palatului. Este vizibil doar corpul central al Palatului.
Clădirea a fost construită la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX, pe vremea regelui Carol I. Acesta i-a angajat  pe arhitecții Paul Gottereau (Palatul Cotroceni, Palatul CEC) și Karl Liman (Castelul Peleș) pentru a dezvolta construcția Palatului, care în anul 1906 avea o formă similară cu cea de astăzi, în forma de „U”.
În 1926, etajul superior și acoperișul corpului central al palatului au fost distruse de un incendiu. În anii ’30, regele Carol al II-lea remodelează Palatul, aducându-l la forma pe care o are în zilele noastre.
Judecând după mărimea copacilor și luând în considerare și alte fotografii de epocă, precum și anii în care au fost emise vederile din seria cărora face parte și aceasta, cred că fotografia este realizată cu puțin timp înainte de incendiu, anii 1923 – 1924.

1920, Palatul Regal, clădirea veche, corpul central.

1920, Palatul Regal, clădirea veche, corpul central.

Imaginea de față face parte dintr-o serie de vederi tipărite în anii ’20, care prezintă unele dintre cele mai frumoase clădiri ale orașului, reprezentative pentru „Micul Paris”, cum era numit Bucureștiul în perioada interbelică. Vederea este colorată manual, peste imaginea alb-negru.

DE VICTOR POTRA