Trecut și prezent pe Calea Rahovei (II)

Vă propun să trecem în revistă o zonă din apropierea Pieței Chirigiu, în special clădirile de pe Calea Rahovei. Este interesant de făcut comparația cu pozele vechi ale lui Dan Vartanian, realizate în 1978 și care reprezintă un document istoric de mare valoare. Din fericire, acest segment a scăpat nedemolat și poate fi analizat ”pe viu”.

Zona de care ne vom ocupa în mod special este următoarea:

Calea Rahovei aproape de Piața Chirigiu (2010)
Calea Rahovei aproape de Piața Chirigiu (2010)

Ea începe de la spălătoria auto, ce pare a fi o clădire nouă și continuă cu toate căsuțele care urmează până în dreptul pieței. Apropiind imaginea, vom observa că în acel imobil își mai desfășoară activitatea și o spălătorie de covoare, precum și un club de fitness care funcționează la etaj.

Fotografia d-lui Vartanian a fost făcută din dreptul străzii Anul 1821 și ne prezintă același șir de căsuțe în alb-negru:

Calea Rahovei spre Chirigiu (Dan Vartanian 1978)
Calea Rahovei spre Chirigiu (Dan Vartanian 1978)

Ar fi de remarcat, mai întâi, lipsa stației de tramvai de pe partea stângă (în sensul dinspre centru) care se afla dincolo de Piața Chirigiu. Pe urmă observăm copacii de pe marginea trotuarului, care acum au dispărut de pe acel segment.

Iată și prima imagine recentă pe care o vom analiza:

Spălătorie și vulcanizare pe Calea Rahovei
Spălătorie și vulcanizare pe Calea Rahovei

Față de anul 2010 deja constatăm unele schimbări. Magazinul alimentar din căsuță este la fel, dar în locul atelierului de tâmplărie PVC este acum un magazin de haine second-hand. De asemenea, alături de spălătoria auto a mai apărut și o vulcanizare.

A doua imagine către stânga este următoarea:

Legătorie de artă pe Calea Rahovei
Legătorie de artă pe Calea Rahovei

Aici își are sediul o legătorie de artă, pe lângă care mai funcționează o papetărie precum și o unitate foto. La extremitatea dreaptă este un atelier de cizmărie.

Prin comparație cu poza lui Vartanian, vom observa că și în 1978 a existat acolo o unitate foto, alături de care mai funcționa un atelier de croitorie. În ce privește acoperișul, se vede că lucarna veche a fost desființată.

A treia imagine (spre stânga):

Magazine abandonate pe Calea Rahovei
Magazine abandonate pe Calea Rahovei

În mijloc avem două căsuțe, cea din dreapta fiind un fost magazin de materiale de construcții, închis de mulți ani și lăsat în paragină. Din poza veche aflăm că mai demult și-a avut sediul acolo o agenție loto.

În spațiul îngust dintre ele și-a făcut apariția un salcâm, care nu exista în 1978. Iar casa din stânga pare să fi fost tot un magazin, modernizat cu termopane și apoi abandonat. Pe vremuri funcționa acolo o unitate de spălătorie ”Nufărul”.

Urmează a patra imagine din serie:

Magazine pitorești pe Calea Rahovei (Iun. 2013)
Magazine pitorești pe Calea Rahovei (Iun. 2013)

Aparatul a ”prins” în cadru căsuța din dreapta, foarte modestă dealtfel, precum și jumătate din clădirea cu etaj, unde își desfășoară activitatea o șaormerie. Căsuța e vopsită în culori stridente și împărțită în 3 spații comerciale: în dreapta se află o firmă care cumpără metale prețioase, în mijloc este un amanet, iar în stânga – un magazin de cartier care vinde haine, cosmetice și bilete de loto.

Din păcate rezoluția fotografiei d-lui Vartanian nu ne permite să vedem ce se afla acolo cu 35 de ani în urmă, dar putem zări un chioșc de ziare în dreptul acelei case.

A cincea imagine este ceva mai veche:

Casă cu etaj pe Calea Rahovei, aproape de Chirigiu
Casă cu etaj pe Calea Rahovei, aproape de Chirigiu

Din ce se poate observa, în momentul respectiv nu funcționa nimic la parterul clădirii, dar cele câteva inscripții rămase ne dau de înțeles că acolo fusese un cuptor de pâine. Ulterior, parterul a fost renovat și s-a deschis în el o firmă de fast-food. Se mai observă diferențe și în dreapta imaginii – căsuța era mai austeră, iar firma avea un profil oarecum diferit de cel de azi.

Dincolo de acel colț este o stradă, numită Vistierilor:

Imobile vechi pe strada Vistierilor
Imobile vechi pe strada Vistierilor

Clădirea gri din stânga, în stil art-deco, se degradează lent, nefiind întreținută de locuitorii ei. În dreapta ei este o curte unde își are sediul o firmă care asigură o gamă diversă de servicii (lucrări de lăcătușerie, instalații, zugrăvit etc.). Iar în dreapta acelei firme se găsește o casă veche în stil neoromânesc, cu balcon, la parterul căreia există un mic magazin alimentar.

Ne mutăm atenția spre latura opusă a Căii Rahovei:

Magazine pe Calea Rahovei (2011)
Magazine pe Calea Rahovei (2011)

Casa din stânga adăpostește un magazin de mezeluri al unei fabrici din Filipești (sunt mai multe de acest fel în București), iar după gardul metalic vopsit în bleu este o altă casă transformată în spațiu comercial. Acolo se găsesc tot felul de bunătăți: gogoși, clătite, pizza, precum și Partidul Conservator.

Pentru comparație voi posta și o fotografie din 2009 făcută în același loc:

Magazin pe Calea Rahovei, aproape de Chirigiu (2009)
Magazin pe Calea Rahovei, aproape de Chirigiu (2009)

Remarcăm faptul că doar gogoșeria a supraviețuit în ultimii 4 ani. În stânga ei era o patiserie a firmei Fornetti, iar în dreapta – un magazin de etnobotanice, după care urma un Panipat.

Dar mai interesant e să comparăm cu poza din 1978:

Magazine vechi pe Calea Rahovei (Dan Vartanian 1978)
Magazine vechi pe Calea Rahovei (Dan Vartanian 1978)

Pe vremea aceea, își desfășurau activitatea acolo 3 ateliere: unul de cizmărie, altul de blănărie, iar între ele era un centru pentru reparat brichete (o raritate, din câte-mi amintesc). Dincolo de căsuță se afla un chioșc în care funcționa (coincidență sau nu) tot o gogoșerie (acest aliment având o mare priză la cetățenii din zonă).

După colțul cu bulevardul Tudor Vladimirescu există o clădire cu etaj, de culoare crem:

Agenție de turism pe bd. Tudor Vladimirescu
Agenție de turism pe bd. Tudor Vladimirescu

Este vorba de unul din sediile agenției de turism Marina Travel, prevăzut și cu garaj pentru autocare spre Istanbul. Firma a fost înființată în anul 1992.

În final, m-am gândit să vă prezint și o imagine de dincolo de intersecția de la Chirigiu, mai precis este vorba de ultimul segment al bulevardului George Coșbuc:

Bd. George Coșbuc văzut dinspre Calea Rahovei
Bd. George Coșbuc văzut dinspre Calea Rahovei

În dreapta, în spatele copacului se găsește clădirea în ruine (fostul magazin de delicatese), iar în centrul imaginii sunt două vile construite în stil neoromânesc și vopsite în gri. Cea din stânga are la parter un magazin de piese auto, precum și o firmă de asigurări. Mai la vale este o căsuță minusculă de culoare galbenă, sediul unui fost butic.

Cred că ar prinde bine și aici să comparăm situația de acum cu ce din urmă cu doar câțiva ani:

Vile în stil neoromânesc pe bd. George Coșbuc
Vile în stil neoromânesc pe bd. George Coșbuc

După cum vedem, schimbările sunt importante. În vila cu 2 etaje funcționa restaurantul Bari, acum desființat, iar în cea de alături, la nr. 93 existau un bar numit Valahia și o cafenea, care au dispărut la rândul lor.

Mă bucur că această zonă a scăpat nedemolată, dar în același timp regret pierderile suferite pe alocuri. E vorba mai ales de bulevardul Tudor Vladimirescu, distrus aproape integral și de unde nu avem imagini de arhivă. Trecutul ne atrage și ne fascinează, iar noi încercăm mereu să-i aflăm tainele, îl scormonim neîncetat ca pe un El Dorado, un teritoriu magic care ascunde marile noastre speranțe.