Vă prezint o idee pentru mobilarea spaţiului public bucureştean cu un simplu panou informativ. Nu este ceva nou, sunt destule oraşe care au deja astfel de panouri, dar cred că în Bucureşti ar fi cu atât mai interesant cu cât oraşul îşi pierde din ce în ce mai multe elemente simbolice. Pe de altă parte cred că ar fi un mod de simplu şi eficient de a face aduce câteva informaţii istorice chiar în locul în care s-au desfîşurat evenimente sau, în acest caz, au dispărut construcţii.
Despre ce este vorba? Un panou simplu care are în partea superioară o suprafaţă transparentă pe care este suprapusă o imagine cu o reconstituire. Privind dintr-un anumit unghi imaginea de pe panou se va suprapune cu fundalul real, oferind astfel o imagine completă a unei porţiuni de oraş dispărut. În partea inferioară ar putea fi oferite câteva informaţii istorice despre zonă, clădire sau alte elemente reprezentate.
Panourile acestea ar putea fi amplasate în toate zonele oraşului, fiind un element care poate creşte interesul pentru oraş chiar şi printre locuitorii Bucureştiului. În felul acesta s-ar putea prezenta informaţii despre zonele demolate din perioada comunistă, deci pot fi amplasate şi prin zonele de blocuri apărute în anii 80, în zone modificate succesiv în dezvoltarea naturală a Bucureştiului şi chiar în actualul Centru istoric.
Pentru exemplificare am ales un loc de pe Calea Victoriei, la Palatul Stirbey. Privind un astfel de panou de informare am putea avea o suprapunere realistă a unor corpuri de clădiri dispărute peste imaginea actuală. În cazul Palatului Stirbey imaginea rezultată ar putea arăta în felul acesta:
Pentru reconstituire am folosit o imagine de la un proiect încă în lucru, iar fundalul este preluat de peGoogle Street view.