Amintiri din ’41

Parada militara pe Calea Victoriei

Parada militara de 1 Mai pe Calea Victoriei

In 1941 nemtii se plimbau prin Bucuresti ca prin propria lor casa. Proaspat aliati, au devenit o prezenta fireasca in viata orasului. Multi dintre ei aveau aparate de fotografiat si le foloseau ori de cate ori aveau ocazia. Zilele trecut am primit un astfel de lot de fotografii extrase din almumul privat al unul militar german.

 

Fotografiile sunt interesante prin prisma caracterului lor personal. Sunt niste amintiri ale unui soldat aflat intr-o tara straina. Spre deosebire de cadrele oficiale, acestea vin cu un subiectivism savuros. Majoritatea imaginilor sunt datate 1 Mai 1941 iar cel putin o parte par realizate cu ajutorul unei camere pe format lat (6x6cm). Printurile pe care le-am primit sunt copie 1/1 a negativului. Ele au fost developate la laboratorul UNI – Foto Weiss avand adresa pe strada Regala Nr.19, conform stampilei aplicata pe spate.

Hai sa le vedem pe rand.

Palatul Regal in vreme de razboi.

Palatul Regal in vreme de razboi.

Palatul Regal cu aripa Stirbei-Voda inca neterminata. Daca imaginea ar fi avut o incadratura un pic mai la stanga, am fi vazut si statuia lui Carol I asa cum arata intr-o alta fotografie din perioada, aici.

Soldat din garda regala aflat in timpul serviciului.

Soldat din garda regala aflat in timpul serviciului.

Soldatul din garda regala “simte” aparatul de fotografiat si “pozeaza” aruncand un ochi spre fotograf.

Corp al fanfarei militare in defilare pe Calea Victoriei, 1 Mai 1941

Corp al fanfarei militare in defilare pe Calea Victoriei, 1 Mai 1941

Daca este 1 Mai este parada. Daca este razboi, parada este militara. Mai sus vedem un corp al fanfarei militare in defilare pe Calea Victoriei, eveniment ce a captat toata atentia fotografului.

Ateneul Roman in haine de sarbatoare.

Ateneul Roman in haine de sarbatoare.

Ateneul Roman este neschimbat. Avea sa fie avariat trei ani mai tarziu de aviatia germana devenita ostila Romaniei dupa evenimentele din august 1944.

Miliarii germani viziteaza Patriarhia.

Miliarii germani viziteaza Patriarhia.

O fotografie interesanta si inedita. Militari germani vizitand Patriarhia de pe Dealul Mitropopiei.

 Detaliu - Miltari germani vizitand Patriarhia.

Detaliu – Miltari germani vizitand Patriarhia.

Militarul isi scoate chipiul la intrarea in biserica.

Militarul isi scoate chipiul la intrarea in biserica.

Chiar daca il vedem la iesire, intelegem ca militarul si-a scos chipiul in biserica. Rusii, cativa ani mai tarziu, aveau sa deschida usile cu bocancii.

Detaliu - Oare il recunoaste cineva?

Detaliu – Oare il recunoaste cineva?

O panorama a Bucurestiului asa cum arata in 1941.

O panorama a Bucurestiului asa cum arata in 1941.

Fotografia este realizata, probabil, tot cu ocazia vizitei la Patriarhie. Bucurestiul este prezentat asa cum se vedea de pe Dealul Mitropoliei. In fundal observam Blocul Adriatica din Piata Senatului (Piata Natiunilor Unite), Cladirea CEC si Palatul Postelor (Muzeul de Istorie al Romaniei).

Detaliu - Blocul Adriatica, Cladirea CEC si Palatul Postelor.

Detaliu – Blocul Adriatica, Cladirea CEC si Palatul Postelor.

Palatul Justitiei din Ploiesti.

Palatul Justitiei din Ploiesti.

Daca pentru nemti Bucurestiul avea importanta politica, Ploiestiul a fost insa un punct strategic deosebit. Nu e de mirare ca fotograful german a avut treaba si pe aici. Se spune ca aproape o treime din petrolul consumat de nemti in tot cel de-al doilea razboi mondial a fost extras din zona. Aliatii au avut toate motivele sa bombardeze rafinariile in repetate randuri. Mai sus avem frumoasa cladire a Palatului de Justitie din Ploiesti, devenit Palat al Culturii in perioada comunista. Mai multe detalii.

Rafinaria de la Ploiesti

Rafinaria de la Ploiesti pe apus de soare in mai 1941. Aproape o treime din petrolul consumat de germani a fost extras de aici.

O cladire cu paza puternica. Fotografia poarta mentiunea "Palatul Antonescu - mai 1941"

O cladire cu paza puternica. Fotografia poarta mentiunea „Palatul Antonescu – mai 1941”

Fotografia de mai sus este foarte interesanta. Se pare ca este un “obiectiv” important, avand in vedere tancul ce troneaza la intrare. Pe spatele imaginii este notat “Palatul Antonescu – mai 1941″. Eu nu recunosc cladirea dar ma bazez pe unii dintre voi.

Soldati germani campand uneva in sau langa Bucuresti.

Soldati germani in campare undeva in sau langa Bucuresti.

O ultima fotografie ne prezinta cativa camarazi surprinsi intr-o prezenta informala undeva in sau langa Bucuresti. Este interesant ca unul dintre ei (ultimul din dreapta) isi pregateste propriul aparat de fotografiat.

sursa-http://www.muzeuldefotografie.ro/