Biserica Slobozia

 

Biserica Slobozia, care se află la intersecția Budapesta din București, este  veche de aproape  400 de ani, cu o bogată istorie…. Un adevărat colț de liniște, situată într-un loc înverzit… o biserică despre care trecătorii nu știu  prea multe.

În curtea bisericii se află o cruce, ridicată pe o movilă, ca urmare a bătăliei dintre Leon Vodă și Matei Basarb.

Oamenii trec, se uită, dar nu știu nimic despre ea… știu că este acolo, unii spun că se duc la slujbe, dar niciodată nu s-au întrebat de unde vine numele bisericii, de câți ani este acolo sau ce este cu acea cruce…

image001

Am vorbit cu câțiva trecători  și cu toții știau câte ceva despre alte biserici din jur, dar despre bătrâna Slobozia… nimic!

Știți de unde îi vine numele de Slobozia?

” Nu, n-am idee. Am auzit că se cheamă așa, dar nu știu de ce”.

”Nu știu.  Am fost de câteva ori la slujbă aici, dar asta nu știu”.

”Nu știu ce să spun ”.

”Am înțeles că a fost un preot, pe vremuri , care avea numele  ăsta”.

Biserica a primit acest nume pentru că a fost ”slobozită„ de taxe primite în 1667.

Știți de câți ani este construită această biserică?

” Nu știu exact, dar cred că e destul de veche”.

”Păi e aici de când mă știu”.

”Pare destul de veche… n-aș putea să vă zic cu exactitate”.

”Are câteva sute de ani” .

A fost ctitorită de Leon Tomșa între anii 1664-1667. Ulterior a fost modificată, i-au fost schimbate arhitectura și picturile originale.

Știți ce este cu acea cruce din curtea bisericii?

”Nu știu, probabil este cineva îngropat acolo”.

”Am auzit că ar fi îngropat acolo fostul preot care a slujit aici”.

”Scrie pe undeva pe acolo ce e cu ea”.

”M-am uitat la ea, mi-a plăcut, dar nu știu nimic despre ea”.

Crucea a fost ridicată între anii 1629-1632, în cinstea victoriei lui Leon Tomșa din 23 august 1631. Se află pe o movilă, iar acolo sunt îngropate osemintele armatei lui Leon Tomșa și ale armatei lui Aga Matei (Matei Basarab). Radu  Leon restaurează crucea între anii 1664-1665. În prezent, este îmrejmuită de o troiță de lemn.

image003

Biserica era închisă la ora la care am ajuns acolo, dar spun trecătorii că de obicei este deschisă până târziu. ”Nu știu de ce a plecat Florică așa devreme… Florică e băiatul care îngrijește de biserică”.

Acum este în renovare și se pare că este așa de ani de zile. O bătrână care locuiește vis-a-vis, ne recomandă bisericile Radu Vodă și Bucur, aflate în apropiere… ne dă de înțeles că nu găsim nimic deosebit aici. O întreb despre cruce, despre nume, despre vechime…. nu știe să ne spună mare lucru, dar a auzit de Leon Tomșa, de Radu Leon și știa câte ceva despre osemintele îngropate acolo.

image002

Biserica Slobozia, delcarată Monumet Istoric, impresionează prin vechime, istorie, și oaza de liniște pe care o oferă în mijlocul unei intersecții aglomerate din București.

Cu toate astea, cineva uită să o îngrijească!

Articol realizat de Alexandra Pandelescu