Încă o demolare

Încă o zi de doliu pentru orașul nostru, încă o demolare a unei case frumoase, a cărei viață lungă a fost curmată azi de buldozerele primarului Oprescu.
 
Foto Patrimoniu și Prejudecată FB
Casa din vecinătatea defunctei Hale Matache, cu adresa poștală str. Haralambie Botescu 18, dăinuia încă, deși parterul ei, cumplit batjocorit, era redus la structura de rezistență și la câțiva pereți și era folosit de locuitorii din zonă drept depozit de gunoaie.
 

Foarte bine întreținută (până în momentul în care blestemul primarului s-a abătut asupra ei), cu fațada strălucind sub dantelăria ornamentelor, casa a înfruntat vremurile, ajungând intactă în zilele noastre. A rezistat cutremurelor devastatoare, intemperiilor bucureștene, bombardamentului, vicisitudinilor politice. Nu a rezistat însă campaniei de asasinare a Patrimoniului Bucureștean, dusă fară nici un scrupul de primarul Oprescu, în disprețul legilor și al bunului simț.

Casa figurează pe planul cadastral al Bucureștilor de la 1911 sub numele „Moștenitorii Caliopi Dumitrescu”. Numele proprietarei inițiale a clădirii este sigur acesta, luându-se în considerație inițialele CD de pe casă .
 
Stilul foarte aparte al arhitecturii și perioada de construcție (sf. sec. XIX-început de sec. XX) pot îndreptăți atribuirea acestei case arhitectului Ion N. Socolescu.
Marele arhitect a creat un stil cu tentă naţională, „neoromânesc” sau „neobrâncovenesc” îmbogățit cu elemente orientalizante de şcoală franceză (aşa-zisul „stil Socolescu”).
Ion N. Socolescu (1856-1924), născut la Ploiești, a fost un remarcabil inginer și arhitect. A urmat cursurile Școlii de Drumuri și Poduri din București (o Școală superioară – facultate de Construcții renumită pentru seriozitatea ei), apoi a studiat arhitectura la Paris și la Roma. A jucat un rol de primă mărime în dezvoltarea arhitecturii românești, nu numai prin crearea unui stil de sorginte națională, ci și prin contribuții esențiale la dezvoltarea învățământului de arhitectură și la organizarea breslei arhitecților, al cărei președinte a fost.
A construit clădiri remarcabile în București, dintre care unele s-au păstrat (Bd. Regele Carol I nr. 14, Strada Nicolae Iorga 8, Str. C.A. Rosetti 13 etc.), în Craiova (Palatul de Justiție, azi Universitatea), în Constanța (Primăria – Palatul Comunal, azi Muzeul de Artă Populară) etc.
 
Muzeul de Artă Populară Constanța (fotografie de pe site-ul muzeului)
La casa astăzi defunctă se regăseau elementele caracteristice ale „stilului Socolescu”: arcadele în acoladă ale deschiderilor susținute pe coloane angajate, decorul exuberant de inspirație brâncovenească.
Se pare că vechimea casei, forma perfectă în care ajunsese până în zilele noastre, farmecul particular al arhitecturii, probabilitatea ca edificiul să fi fost opera unui arhitect important… toate acestea nu au fost suficiente în ochii Primăriei bucureștene. Care a văduvit orașul de încă una din podoabele sale inestimabile, în numele zeului automobil, sau, mai curând, al zeului profit.
Cu precizarea că profitul nu este cel al Capitalei sărăcite de istorie și tradiție, și nici cel al bucureștenilor covârșiți de automobile și de blocuri de sticlă.
Al cui atunci?
Vă las să ghiciți…