Locuinţe noi în Ferentari

Ieri dimineaţă a avut loc în Cartierul Ferentari solemnitatea punerii pietrei fundamentale a primului grup de locuinţe pentru funcţionarii publici, grup care cuprinde 20 blocuri de 548 apartamente, amenajate cu tot confortul modern. Acest grup de locuinţe va fi terminat din roşu, toamna aceasta, iar în primăvara viitoare va fi pus la dispoziţia primului lot de funcţionari. Tot atunci va începe construirea celui de-al doilea grup pe terenul din şoseaua Mihai Bravu, cuprinzând 800 de apartamente.

Pe vastul teren de 70.000 mp unde se vor ridica în curând cele douăzeci de blocuri cu subsol, parter şi trei etaje, mii de muncitori lucrează zi şi noapte pentru a desăvârşi o clipă mai devreme această uriaşă operă. Pentru întâia oară în ţara noastră se construiesc asemenea locuinţe, după un plan de mari proporţii, la baza căruia stă o concepţie de ansamblu a lucrărilor. Astfel, din cei 70.000 mp suprafaţa clădită va ocupa 20 la sută, restul fiind plantat, pentru ca locuinţele să fie încadrate de adevărate parcuri, potrivit celor mai moderne concepţii.

Problema cea mai dificilă, aceea a procurării materialelor de construcţie, a fost fericit rezolvată graţie intervenţiei guvernului, care a dispus ca 12 mari stabilimente militare să fie adaptate la industria de pace, în vederea executării exclusiv a materialelor necesare acestor construcţii de locuinţe. Apartamentele construite vor fi vândute funcţionarilor publici, plata efectuându-se în rate eşalonate în 30 de ani, dându-se întâietate acelor căsătoriţi şi cu copii. În caz de deces, plata se va putea efectua în continuare de către urmaşi. Totuşi, pentru aceia care dispun de mijloace şi o doresc, s-a prevăzut şi posibilitatea de a se plăti apartamentul respectiv într-un termen mai scurt.

Datorită sprijinului larg al guvernului, această uriaşă campanie de construcţii va continua într-un ritm tot mai viu şi la capătul celor 8 ani prevăzuţi în planul conceput, 18.000 de locuinţe vor fi puse la dispoziţia acestor modeşti muncitori din birouri, rezolvându-se astfel una din cele mai dureroase probleme ce s-a pus de decenii la noi în ţară, fără a găsi însă înţelegerea şi sprijinul trecutelor regimuri.

[Text preluat din România Liberă, 23 iulie 1946]