Acest articol este un teaser pentru turul arhitectural Case de Epoca, planuit pentru aprilie 2013, in Balcic, o statiune care a fost echivalentul interbelic al Saint Tropez-ului pentru Romania, inzestrata cu o remarcabila arhitectura de vilegiatura din acea era. Va voi tine la curent despre data si alte detalii pe masura ce dezvolt proiectul. Valentin Mandache, expert in case de epoca
Azi cea mai mare parte a litoralului Romanesc este, cu exceptia zonei de la gurile Dunarii, un ses in general neinteresant, punctat de uriase facilitati industriale si cartiere sau hoteluri gri din perioada comunista. Tara a avut totusi intre 1913 – 1916 si 1918 – 1940 un tarm stancos, cu viste spectaculare, care este acum parte a Bulgariei. In perioada interbelica Regina Maria a construit in orasul port Balcic (anticul Dionysopolis, fondat de colonisti greci a in sec. 7 Inaintea Erei Noastre), cel mai frumos palat de vilegiatura al sau, inzestrat cu o magnifica gradina si o multitudine de case de oaspeti, intr-o perioada desfasurata intre 1927 si 1936. Unii din cei mai buni arhitecti romani ai timpului au contribuit acolo cu creatiile lor, printre ei numarandu-se Emil Gunes sau Henriette Delavrancea Gibory. Luand exemplul reginei, multi cetateni instariti a ridicat de asemenea rezidente de vara in statiune, de o calitate arhitecturala superba, care inca exista si sunt bine ingrijite. Coasta din jurul Balcicului este orientata spre sud, protejata de o serie de faleze si dealuri stancoase abrupte de vanturile reci si vremea de iarna aspra ce vine prin intermediul Stepei Pontice tocmai din Siberia, afectand restul tarii.
Perioada interbelica a fost astfel o epoca glorioasa pentru Balcic, ca statiune pentru personalitatile Romaniei de atunci care isi petreceau verile in comfortul vilelor de pe tarm, si ca un loc ce stimula creatia prin constituirea unei remarcabile colonii de pictori si scriitori, cu totii beneficiind de intensa lumina a soarelui sudic, imbietorul peisaj de coasta si bucurandu-se de primirea pitorestii comunitati locale constituita in importanta parte din turci, tatari si bulgari.
Regina Maria si Familia Regala au petrecut multe marete vacante la palatul si gradinile sale din Balcic, deseori facand plimbari cu barca cu motor in marea de-a lungul plajei. Totul exuda fericirea si bunastarea tipica acelei perioade a istoriei, asemanator cum alti aristocrati europeni, oameni cu avere sau artisti faimosi se bucurau de locuri in Mediterana sau Golful Mexic.
Remarcabil pentru Balcic si vremurile cand Maria l-a pus pe harta turistica ca un taram idilic, era contrastul ca intre lumi aparte cu viata si aspiratiile comunitatilor de pe malul Marii Negre al Uniunii Sovietice, granita nefiind prea departe. Anii infloritori ai Balcicului ca statiune regala s-au suprapus cu teroarea lui Stalin, epurarile partidului, executiile si trimiterea la inchisoare a nenumarate suflete nevinovate. Romania in mai putin de o decada dupa ce Maria si-a construit palatul sau pontic, a devenit una dintre primele victime ale imperiului comunist vecin.
This post has initially been published on Diana Mandache’s weblog under our joint authorship.