Am incercat sa profit de pauza de ieri intre ninsori si viscole care afecteaza Bucurestiul la acest sfarsit de ianuarie, si sa fac fotografii pe tema atlantilor si cariatidelor ce impodobesc unele din cladirile istorice ale capitalei. Daca, pe de o parte, termenul cariatida (pl. …tid-e) e bine-cunoscut, ca figurile feminine care apar a suporta pe cap structura arhitecturala de deasupra lor, numele provenind din cel al zeitatilor sculptate sustinand lintelul templului Erechtheion de pe Acropolis-ul Atenei, pe de alta parte, termenul atlanti, este mai dificil de decelat, ca fiind pluralul lui atlas (pl. “atlasi” e incorect), zeul grec clasic ce suporta lumea pe capul si umerii sai, o contraparte masculina a cariatidei. Bucurestiul nu contine prea multe asemenea ornamente, ce sunt in general provincia stilurilor istoriciste elevate (n.b. ceea ce numesc stil “Mic Paris” cuprinde redarea in maniera provinciala locala a stilurilor istoriciste), intalnite de asemenea si pe cladiri de stiluri moderne, dar pentru un ochi bine format (n.b. nu prea multe asemenea perechi de ochi se afla la ora actuala prin oras), acestea i se releva amplasate la colturi, pe strazi mici secundare sau la partea superioara a fatadei unora dintre edificiile istorice ale orasului. Mai jos e o selectie a unora din cei mai impresionanti atlanti si cariatide ce adorna capitala Romaniei, pusi in loc intr-o perioada ce se intinde de la mijlocul sec. 19, pana in anii 1930, in stiluri de la neo-renastere, neo-rococo, Beaux Arts la Art Deco clasicizat.
Atlanti si cariatide din Bucuresti
Atlanti la poarta cladirii BCR, (anii 1900, stil Beaux Arts), Piata Universitatii, Bucuresti (©Valentin Mandache)
Detailiu de atlas de la poarta cladirii BCR (anii 1900, stil Beaux Arts), in Piata Universitatii, Bucuresti (©Valentin Mandache)
Cariatdide , cladire rezidentiala si comerciala, zona Curtea Veche, Lipscani, Bucuresti, datand din anii 1890. (©Valentin Mandache)
Detailiu- cariatida, cladire rezidentiala si comerciala, zona Curtea Veche, Lipscani, Bucuresti, datand din anii 1890. (©Valentin Mandache)
Atlanti impdobind o cladire neo-rococo datand de la inceputul anilor 1900, Str. Smardan, Lipscani, Bucuresti. (©Valentin Mandache)
Detailiu de atlas din compozitia ce impodobeste cladirea neo-rococo din anii 1900 de pe str. Smardan, Lipscani, Bucuresti. (©Valentin Mandache)
Cariatide flancand intrarea unui bloc de apartamente din anii ’30 (arh. Petre Antonescu, stil Beaux Arts interbelic), zona Natiunile Unite, Bucuresti. (©Valentin Mandache)
Detailiu cariatida (figura Art Deco clasicizat) de la intrarea unui bloc de apartamente (arch. Petre Antonescu) in piata Natiunile Unite, Bucuresti(©Valentin Mandache)
Cariatide din terracotta pe fatada superioara a palatului Stirbei, stil neo-renastere (inspiratie palladiana), datand de la mijlocul sec. 19, Bucuresti (©Valentin Mandache)
Detail of a terracotta caryatid, Stirbey Palace, neo-Renaissance style (Palladian inspiration), dating from the mid c19th, Bucharest (©Valentin Mandache)
Atlanti si cariatide, pasajul acoperit Macca – Villacrosse, anii 1890, stil neo-rococo, Lipscani, Bucuresti (©Valentin Mandache)
Atlas si cariatida- detaliu din ansamblul ce impodobeste intrarea pasajului Macca – Villacrosse (anii 1890s, stil neo-rococo), Lipscani, Bucuresti (©Valentin Mandache)