Ca la fiecare inceput de an, imi place sa imi ordonez arhiva foto. Am remarcat ca s-au inmultit destul de mult folderele si ca anii au trecut pe nesimtite. Acest prim episod din 2013 al serialului „Perspective” contine fotografii luate de pe inaltimile Bucurestilor. Primele poze de sus le am din 2007 si sunt facute cu un aparat-savoniera. De atunci, am continuat sa explorez fel de fel de unghiuri interesante ale acestui oras atat de gresit inteles de unii.
Concret, voi oferi cate 3 poze aleatoare, alese din colectia mea, pentru fiecare an care s-a scurs din 2007 incoace. Asadar, 6 ani x 3 poze/an = 18 poze frumoase.
2007.1
Privind peste mahalaua Dudesti spre blocurile anoste de pe strada Brailita, ridicate in graba la finele anilor ’80. In prim-plan, str. Vasile Toneanu, dupa care se succed: Vlad-Judetul, Aristide Pascal si Popa Stoica din Farcas. Multe din casele traditionale au suferit intre timp „termopanizari” si „reabilitari termice”.
2007.2
Privin peste parcul Academiei spre Calea Victoriei, Piata Romana si Calea Dorobantilor. In prim-plan, Academia Romana, inainte de renovarea care avea sa o faca galbuie. Se mai remarca turlele bisericii Sf. Nicolae-Tabacu de pe Calea Victoriei, turnul art-deco al ASE din str. G-ral Cihoschi, dar si acoperisul blocului Zodiac de pe Dorobanti.
2007.3
Privind din str. Mihail Moxa spre zona Pietei Victoriei, intalnim bariera de blocuri optzeciste, dar si constructii new age precum turnul BRD si Tower Center International (pe b-dul Ion Mihalache), atunci in constructie.
2008.1
Vedere comprimata a Caii 13 Septembrie, intre Piata Arsenalului (ex-Puisor) si Piata Dr. Jose Rizal (intersectia cu Sos. Pandurilor si b-dul Tudor Vladimirescu), mergand mai departe spre Ghencea (se vad si nocturnele stadionului). In partea dreapta, casa care „rupe” sirul de blocuri din anii ’80 este fosta Perceptura Fiscala (Administratie Financiara), de la intersectia cu disparuta str. Garii Dealul Spirii – cladire-tip in stil neoromanesc supravietuitoare.
2008.2
Palatul Justitiei de pe Splaiul Independentei vazut pe inserat, peste acoperisurile vechilor case din Centrul Istoric. In departare, Camera de Comert de la Podul Marasesti.
2008.3
Piata Romana intr-o zi obisnuita, perspectiva spre inceputul b-dului G-ral Magheru (stanga) si strazii Mendeleev (centru). Vedem blocul Palladio inainte de reabilitarea termica recenta si statia de taxi din fata BCR Cafe (local inchis intre timp), fosta berarie „Turist”. Pe str. Mendeleev, cum intri in dreapta, calcanul dezgolit de demolarea unui imobil vechi a fost intre timp reacoperit de o cladire noua.
2009.1
Palatul Ligii Culturale (Teatrul Bulandra) de la Podul Izvor, vazut de la departare,
cu turla sa maiestuoasa. Pe fundal, blocurile de pe Calea 13 Septembrie si, in extrema dreapta sus, Posta Puisor de la Piata Arsenalului.
2009.2
Fotografie de arhiva. Privind peste intrarea Baldovin Parcalab spre strada Garii de Nord. Aceasta strada a fost prelungita – strapungere spre giratoriul care apare la intersectia Berzei-Vulcanescu, mare parte din casele de pe intrarea Baldovin Parcalab fiind azi istorie. Se vad: in stanga, Ministerul Transporturilor si Centrul de Calcul (refacut dupa ce originalul s-a prabusit in ’77 la cutremur), blocurile saizeciste de pe str. Garii de Nord si, in dreapta, blocul Agentiei de Voiaj CFR (astazi reabilitat termic) de pe Calea Grivitei.
2009.3
Apus de iarna in Bucuresti. Privind in lungul b-dului Elisabeta peste Cismigiu. Se vad Casa Corpului Didactic, Liceul Lazar, iar in departare: blocul-turn de la Sala Palatului, Palatul Universul din str. Brezoianu, Hotel Intercontinental si Teatrul National – Piata Universitatii.
2010.1
Privind peste acoperisurile zonei rezidentiale cuprinse intre Piata Regina Maria (fost rond Cosbuc) si tronsonul vechi din Calea Serban-Voda pana la Liceul Gheorghe Sincai. In dreapta-sus, Crematoriul Uman „Cenusa”.
2010.2
O imagine destul de rara, care include una dintre cladirile remarcabile ale Capitalei, in stil neo-gotic – Nuntiul Apostolic al Vaticanului, bine ascuns in spatele cladirilor de pe str. Stirbei-Voda, pe o straduta numita Constantin Stahi. In spate, masivul Palat al Radiodifuziunii, realizare dejista.
2010.3
Bucuresti, cartierul evreiesc dupa distrugerile ceausiste din anii ’80 si post-decembrismul nepasator. Zona fostului rond de la Udricani, dezolanta si cu ramasite din cartierul glorios si frumos de altadata. Vedem semicercul care a mai ramas in rond, pe str. Dr. Iuliu Barasch, biserica Udricani si chiliile vechi, in spate Liceul Evreiesc „Lauder Reut” (fosta scoala nr. 74), iar mai in spate, silueta inconfundabila a Scolii Lucaci (actuala Scoala Delavrancea), dar si etajele superioare ale Liceului Matei Basarab, de pe strada omonima.
2011.1
Neglijenta criminala, paragina, faima apusa – zona fostei Fabrici de Bere si Conserve „Dumitru Bragadiru si Fiii” (Rahova). Cladirile fostei fabrici isi asteapta sfarsitul. In prim-plan, o portiune supravietuitoare din fostul cartier Uranus – strada Sapunari, cu case-vagon specifice, azi mult mai colorate si mai izolate termic. Pe fundal, de la stanga la dreapta: cosmarul LEGO de la Piata 11 Iunie, Palatul Suter cocotat in varful dealului Filaret, Liceul Sincai si Parcul Tineretului. Se mai vad si turnurile Asmita Gardens, la Podul Mihai-Bravu si langa „delta” Vacaresti.
2011.2
Acoperisuri somptuoase bucurestene, in zona intersectiei strazii Polone si bulevardului Dacia – un perimetru populat de palate unul si unul. Pe fundal, alte siluete. De la stanga la dreapta: City Gates de la Piata Presei, Casa Presei, „Borcanul Vesel” de la P-ta Charles de Gaulle, sediul TVR din Calea Dorobantilor si blocul-turn ceausist dinspre zona Perla, aceeasi artera.
2011.3
O alta imagine-document, de aceasta data de pe santierul „bulevardului Uranus”, proiect de suflet al actualului Primar General. Intersectia strazii Berzei cu strada Mircea Vulcanescu (fosta Stefan Furtuna), aproape curatata pentru inceperea trasarii unui mare sens giratoriu. Mai ramasesera de demolat o casa si blocul din anii ’30 ridicat de celebrul constructor Emil Prager. Aspect de la daramarea acestuia din urma. Zona este in continuare dezolanta, avansandu-se greu cu noua artera.
2012.1
Dupa-amiaza iernatica linistita in cartierul din jurul bisericii Olimpului. Vedere dinspre Piata Concordiei spre noul Centru Civic ceausist. Se vad Casa Academiei (stanga), Hotelul Marriott (centru) si Casa Poporului (dreapta). Tot in dreapta, destul de impunatoare, turla bisericii Sf. Nicolae-Vladica „din Prund” (b-dul Maria colt cu str. 11 Iunie).
2012.2
Privire contemporana spre Piata Revolutiei, imagine luata cu ajutorul lui Vlad Giurgiu. Numai „vedete” in aceasta poza. Prim-plan: stanga – Casa Paucescu (Clubul Arhitectilor), dreapta – blocul interbelic masiv de pe str. Boteanu. Plan median: stanga – biserica Kretzulescu, centru – „teapa” lui Ghildus (Memorialul Revolutiei), dreapta – Palatul Regal. Imediat in spate, cu alb, bloc reabilitat si blocul-turn (si el reabilitat termic) din ansamblul „Piata Palatului RPR”. Pe fundal, Posta Puisor (stanga) si Ministerul Apararii (dreapta).
2013.3
Poate in mod surprinzator pentru unii, o sa inchei cu o imagine de la periferia Capitalei, adica fix la iesirea spre Autostrada Soarelui. O vedere foarte frumoasa, elevata, asupra statiei de epurare a apei de la Glina, intr-o dupa-amiaza torida de august. Minunat.
Tocmai ati parcurs o mica istorie contemporana a Capitalei. Asa cum afirm mereu, orasul este un organism viu, in continua schimbare. Pozele de mai sus, sintetizand sase ani de explorare urbana, sunt dovada cea mai vie a afirmatiei mele. Vederile de sus cu Bucurestii nu se opresc aici, voi mai posta si altele, in articolele viitoare.