Palatele Familiei Regale istorie, eleganta si fast

Fundatia Calea Victoriei va invita joi, 13 decembrie, de la ora 19.00 la conferinta: Palatele Familiei Regale istorie, eleganta si fast.

Muzeograful Stefania Ciubotaru va fi gazda calatoriei noastre, intr-o perioada din istoria romanilor, plina de fast, elegant si bun gust.

Palatele familiei regale a Romaniei se ridicau din toate punctele de vedere la nivelul unor adevarate resedinte regale pline de fast si somptuozitate, care asigurau toate utilitatile si functionalitatile necesare.

Fiecare locuinta a fost proiectata dupa planurile unui arhitect strain sau autohton si a beneficiat de sume importante de bani, provenite atat de la bugetul statului (este cazul Palatului Regal Cotroceni si al Palatului Regal din Calea Victoriei), cat si din veniturile proprii ale regelui sau ale reginei care a comandat-o sau reamenajat-o, mai intai pentru constructie si apoi pentru intretinere si reparatii.

In cele mai multe cazuri, locuintele au fost construite asa cum au dorit cei care le-au comandat, respectandu-se dorintele si gusturile lor in ceea ce priveste decoratia interioara si amenajarea parcurilor si a gradinilor. Este cazul Castelului Peles, opera regelui Carol I si mai ales, cazul reginei Maria, care a influentat constructia mai multor palate si castele regale: Palatul Regal Cotroceni si Castelul Pelisor decorate la sugestiile reginei, Palatul Regal de la Balcic – realizat integral dupa gusturile sale, Palatul Regal de la Mamaia – construit la initiativa sa, Castelul Bran – amenajat de arhitectul Karel Liman, astfel incat sa fie pastrata arhitectura medievala, dar in acelasi timp sa asigure si confortul necesar unei resedinte regale de vara.

La randul sau, regele Ferdinand, pasionat de vanatoare, a dorit ridicarea mai multor case de vanatoare, printre care si casa de vanatoare de la Scrovistea, care intre timp a fost marita, devenind un palat (interventiile fiind initiate de regina Maria si continuate de regele Carol al II-lea).

 

 

Lector: Stefania Ciubotaru

Data: 13 Decembrie 2012;Ora: 19:00;

Cost: 30 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 25 ron

Locatie: Grand Hotel Continental, Calea Victoriei nr 56, Sala Tonitza (intrare din str. I. Campineanu)

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO