Cu tramvaiul pe strada Carol

O fotografie de epocă publicată pe Tramclub mi-a atras atenția, datorită faptului că nu fusese localizată. După ce am întrebat în stânga și-n dreapta o mulțime de cunoscători, care n-au reușit să mă lămurească, am demarat cercetările pe cont propriu. Rezultatul lor este consemnat în acest articol.

Așadar, iată imaginea cu pricina:

Strada Carol la intersecția cu bulevardul Maria

La început părea să semene cu piața Roma din dreptul bisericii Sfântu Gheorghe, dar în urma verificărilor minuțioase s-a dovedit că nu provenea de acolo. Am luat drept reper clădirea albă cu etaj din dreapta și am început să caut prin toate pozele de epocă una care să-i semene. Au fost luate în discuție: casa de pe colțul străzilor Șepcari și Covaci, de lângă Cafeneaua Veche (rezultat negativ), apoi o casă de pe Calea Victoriei care s-a aflat pe locul fostei Bănci a Națiunii, actualmente scuarul din fața fostului Comitet Central (nu s-a confirmat).

Tocmai când credeam că am pierdut partida, am avut o inspirație, ca să zic așa, de a mă uita prin revista noastră ”Povestea trecătorilor din București” lansată la Târgul de Carte Gaudeamus din 2011. O mare surpriză am avut: clădirea albă apărea într-una din imagini! Nu era precizat locul, dar se puteau citi tăblițele indicatoare ale străzilor de atunci:

Strada Carol la colțul cu strada Bazaca

Imobilul de pe colț, numit ”La vulturul de mare cu peștele în gheare”, celebru la vremea respectivă, era proprietatea lui Theodor Atanasiu, un renumit om de afaceri. Acesta reușise să cumpere mai multe case de pe latura dreaptă a străzii Bazaca, precum și de pe strada Carol, unde își deschisese prăvălii.

Se mai observă, de asemenea, o casă de o formă specială, construită probabil în stil baroc și având un turnuleț proeminent. Acesta a fost elementul care mi-a atras atenția, iar în final a dus la dezlegarea enigmei. Casa era localizată pe strada Israelită (o ramură din fosta stradă Spaniolă, cunoscută mai ales sub numele de Banu Mărăcine) și a rezistat până prin anul 1975, când a fost demolată zona în vederea construirii magazinului universal ”Unirea” (primul de acest fel din România).

În revista de care aminteam este prezentat și celălalt colț al intersecției dintre strada Carol și Calea Moșilor (aceasta din urmă fiind o prelungire a străzii Bazaca):

Strada Carol la colțul cu Calea Moșilor

Magazinul de pe colț se numea ”La ursu alb” și era proprietatea unui anume Bogdănescu. Aici se vindeau produse de sticlărie, fierărie, lumânări, coloniale și ”bumbace”. Iar în dreapta se aflau casele lui Constantin Solacolu, unde funcționa manufactura ”La Anghel” (strada Carol nr. 33).

Se pare că imaginile alb-negru sunt mai recente decât prima, întrucât șinele de tramvai fuseseră scoase deja de pe strada Carol, pe acolo circulând un autobuz al Societății de Transpot București (STB) marca Chevrolet.

Doresc să vă prezint și o hartă a zonei de care ne ocupăm, anume un extras din planul cadastral întocmit în anul 1911:

Se observă traseul străzii Carol cu linii de tramvai, care traversează bulevardul Maria (viitorul George Coșbuc). După cum se vede în schemă, clădirea albă cu etaj de care am vorbit se afla la numărul 65 și aparținea Paulinei Vasilescu. În poza sepia se mai observă un imobil cu etaj, aflat în spatele magazinelor din prim-plan, care era proprietatea Ministerului Lucrărilor Publice. Locul exact de unde s-a fotografiat este în dreptul bisericii Sfântul Ioan Nou, actualmente ascunsă între 2 blocuri din Piața Unirii, prin translatare în anul 1986.

A doua fotografie sepia care nu fusese localizată are legătură cu prima, fiind realizată tot pe strada Carol, dar ceva mai în spate (pe la jumătatea distanței dintre cele 2 intersecții):

Tramvai circulând pe strada Carol

În fața tramvaiului electric cu remorcă se zărește o căruță care înainta anevoios, iar pe fundal este aceeași casă albă cu etaj.

În cartea ”Bucureștiul european” scrisă de Bogdan Andrei Fezi și apărută în 2010 la editura ”Curtea Veche” am găsit o schiță care prezintă planul străpungerii bulevardului I.C. Brătianu, întocmit în 1934:

În partea superioară se vede intersecția străzii Carol cu bulevardul Maria. Fac precizarea că schița nu respectă punctele cardinale, fiind orientată cu sudul în sus. Se poate constata că urma să fie afectate segmente ale mai multor străzi din Centrul Vechi, printre care Decebal, Bărăției, Patria, Calea Moșilor, precum și strada Carol. În plus, strada Pânzari urma să dispară cu totul, fiind suprapusă complet peste noul bulevard. Lucrările propriu-zise s-au desfășurat între 1936 – 1943.

O ultimă imagine a străzii Carol am găsit pe blogul ”Muzeul de fotografie”, fiind realizată de Pompiliu Gâlmeanu în jurul anului 1964:

Strada 30 Decembrie în anul 1964

Pe atunci, strada purta numele ”30 Decembrie” și fusese demolată pe latura de vest, cu ocazia deschiderii Magistralei Nord-Sud în 1960. Clădirea din dreapta se găsea la colțul cu strada Negru Vodă. Frontul de case a dispărut în cursul lucrărilor de construire a magazinului ”Unirea” (arhitect Gheorghe Leahu), inaugurat în anul 1976.

Astăzi, din strada Carol a mai rămas un segment numit strada Franceză, cuprins între Piața Sfântul Anton și Calea Victoriei, paralel cu splaiul Dâmboviței. Iată și o imagine din zilele noastre:

Terase pe strada Franceză

Pe partea dreaptă se poate observa silueta Muzeului Național de Istorie, deschis în anul 1972 (fostul Palat al Poștelor), proiectat de arhitectul Alexandru Săvulescu în stil neoclasic și finalizat în anul 1900.

Mă plimb pe-aici din când în când și-mi pare că aud, dintr-un alt veac, tramvaiele trecând. Visez că m-aș afla în mijlocul mulțimii, în acei ani de aur, cei mai frumoși ai Capitalei, pe străzile fantastice, gălăgioase și pestrițe, și că admir uimit reclamele multicolore. Când îmi revin, totul a amuțit: străzile pitorești de altădată au dispărut subit, precum zăpada unei ierni.